Genomförda konferenser

SIPFs vårkonferens 2019

Tema: Self-compassion och Mindfulness
När: Den 23-24 mars, 2019 genomfördes konferensen på Bosön

KONFERENSPROGRAMMET som PDF!

De som föreläeläste var: Ken Goss (PhD), Lotta Schelin, Professor Mark B. Andersen (via skype-länk), Andreas Ivarsson (PhD), Philip Röthlin (PhD), Thomas von Scheele, Pake Hall, Torbjörn Josefsson (PhD), Camilla Sköld (leg. sjukgymnast och Dr i neurovetenskap).

Information om konferensen:

Self-compassion (självmedkänsla) och Mindfulness (medveten närvaro) har på senare år fått ett stor inflytande på tillämpningen av idrottspsykologi både i Sverige och internationellt. Vi ville med denna konferens ge er möjligheten att ta del av några världsledande forskare och tillämpares perspektiv av begreppen och skapa förståelse för hur de kan tillämpas i praktiken.

Våra föreläsare:

 

Self-compassion och Mindfulness på Bosön 23-24 mars 2019.

Ken Goss (D. Clin. Psy) 
är en klinisk psykolog och kursansvarig för University of Birmingham Post Graduate Diploma Course i Compassion fokuserad terapi. Ken har under 20 år arbetat i nära samarbete med Paul Gilbert och är speciellt uppskattad för sin starka koppling mellan teori och praktiskt tillämpning.

Lotta Schelin
är flerfaldig diamantboll-vinnare, flerfaldig champions league-vinnare, har gjort flest mål i ett svenskt fotbollslandslag någonsin, är guldsko-vinnare, uttagen i FIFAS världslag och Allstar-lag. Det är en diger meritlista som Lotta Schelin kan visa upp. Förra året avslutande hon karriären på grund av en huvudskada. Nu är hon anställd av SHL-klubben Frölunda Indians som ambassadör för deras ”Corporate Social Responsibility- arbete”.

Professor Mark B. Andersen
(kommer vara med via skype-länk från Australien). Mark är en av världens mest erkända forskare inom idrottspsykologi och har nyligen gett ut en bok med titeln “Being mindful in sport and exercise psychology: Pathways for practitioners and students”.

Andreas Ivarsson (PhD)
är en mycket uppskattad forskare från Högskolan i Halmstad. Han har publicerat flera vetenskapliga artiklar runt ämnet Self-compassion och mindfulness. Andreas sitter med i Arsenals medicinska forskningsgrupp.

Philipp Röthlin (PhD)
har ett stort intresse för mindfulness baserade interventioner inom idrotten och har publicerat flera artiklar på detta område. Han forskar nu på Swiss Federal Institute of Sport Magglingen (SFISM) och har på senare tid vänt intresset specifikt mot self compassion inom idrotten.

Thomas von Scheele
är tidigare världsmästare i bordtennis och har 13 års erfarenhet som förbundskapten. Thomas började träna mindfulness träning regelbundet för 2 år sedan då han brände ut sig. Nu har han möjlighet att reflektera tillbaka sin långa karriär inom elitbordtennisen.

Pake Hall
gör program i P1 om mindfulness och zen. Han har i rollen Sanghaledare,  Mindfulness- och yogalärare introducerat 1000-tals människor till mindfulness och meditation. Sedan 2014 är han medlem av Zen Peacemakers Order som arbetar med att föra samman meditationspraktik och socialt engagemang.

Torbjörn Josefsson (PhD)
skrev sin doktorsavhandling om mindfulness. Han är just nu aktuell som första författare med vetenskaplig artikel i hur man tillämpar Mindfulness-acceptance-commitment (MAC) inom lagidrott.

Camilla Sköld
leg. Sjukgymnast och med Dr. i neurovetenskap och har grundläggande psykoterapeututbildning med relationell inriktning. Hon är en av få i världen med ”Train-the-Trainers”-utbildning i MBSR från Center for Mindfulness, University of Massachusetts Medical School i USA. Hon är initiativtagare till och kursansvarig för Mindulnessbaserad Stresshantering på Karolinska Institutet som erbjuds inom ramen för alla grundutbildningsprogrammen (ex läkar-, sjukgymnast- psykolog- logopedprogrammen osv) och inom vissa fördjupningsprogram.

 

SIPF vårkonferens: 17-18 mars 2018

Tema: ”När livet kommer emellan” – Idrottarens utmaningar med livet vid sidan av idrotten
Var:  Bosön, Stockholm

 

PhD Chris Wagstaff var en av huvudtalarna på konferensen. Här berättar han mer om sin forskning inom organisationspsykologi och elitidrott.

 

Hör vad Mattias Stenman, nyexaminerad från tränarprogrammet på GIH, tycker om konferensen.

 

Nordisk idrottsvetenskaplig konferens

Den 22-23 November 2017 genomfördes denna konferens

Tema: “I spänningsfältet mellan hälsa och ohälsa”.
Var: Halmstad

 

Intervju med Astrid Becker – Larsen efter konferensen om hur vi kan växa som idrottspsykologiska föreningar.

 

Intervju med Professor Paul Wylleman under pågående konferens. Hur social media kan användas för att ta bort stigma ifrån mental ohälsa.

 

Professor Urban Johnson som var vetenskapligt ansvarig på konferensen presterade i klippet ovan vilka som är målgruppen som denna tvärvetenskapliga konferens riktades mot.
https://youtu.be/36PnFVTCZfM

Docenten Krister Hertting som var organisatoriskt ansvarig presenterade ovan spännande “keynotes” som föreläste på konferensen samt reflekterar vad som kunde tas med ifrån ISSP konferensen i Sevilla, 2017.

Bland annat föreläste den världsledande professorn Paul Wylleman föreläsa på temat “Supporting elite athletes’ development and mental Health”. Konferens gjordes i samarbete med Högskolan i Halmstad, SVEBI, och SNAFA.

Läs mer om programmet här.

 

 

Vårkonferens 2017

ATT VÄNDA MOTGÅNG TILL FRAMGÅNG 18-19 MARS 2017–

SIPF Inbjudan vårkonferens 2017

prel program SIPF konf 2017

I klippet ovan kan ni höra den förre ordföranden Mikael Wallsbeck reflektera både  2017 års vårkonferens samt även över SIPFs utveckling under hans år som ordförande.

I klippet ovan kan ni höra den tidigare världsmästaren i orientering berätta sina unika träningstekniker, hur hon kan använda sina idrottspsykologiska färdigheter i sin yrkesroll som läkare samt även reflektera av att arbeta med idrottspsykologi på olika sätt.

Ovan kan ni höra Mattias Myrälf berätta om sina presentationer om Fokuserad ACT och hans reflektioner om hur det kan tillämpas i en idrottskontext.

 

Vårkonferens 2016

11-12 mars. Bosön. Tema: Coachen och coachning i centrum- Ett OS år

Presentationer från dagarna:

 

Konferenser 2015:

22 mars. Vårkonferens Bosön. Tema: Ätstörningar

 

Konferenser 2014:

16 mars, Bosön, Stockholm . Idrottspsykologi som stöd i tränarroll och ledarskap

8 otober, Halmstad högskola, Halmstad. Tema: Idrottskadans psykologi

 

Konferenser 2013:

24 mars 2013. Vårkonferens GIH. Tema “Hitta din drivkraft”

Tack alla ni som kom till GIH och vårkonferensen den 24 mars! Runt 150 personer fyllde GIHs lokaler och lyssnade, diskuterade och inspirerades!

24 oktober 2013, Höstkonferens Göteborg. Tema “Idrottspsykologisk timing”

 

Konferenser 2012

– 25-26 Oktober. Höstkonferens i Stockholm tema “coaching, Läs kommentarer och se bilder via vår facebooksida http://www.facebook.com/media/set/?set=a.478621492160359.104720.186620434693801&type=1#!/media/set/?set=a.478621492160359.104720.186620434693801&type=1

Vårkonferens 25 mars 2012. För bilder klicka här. Söndagen den 25 mars genomförde Svensk Idrottspsykologisk Förening och SISU Idrottsutbildarnaen den årliga heldagskonferensen på Bosön, denna gång med temat: “PSYKOLOGISKT STÖD – EN REFLEKTION ÖVER OLIKA FORMER?” De som föreläste under dagen var: David Tod som har en Phd och arbetar med idrottare på klubb och internationell nivå. Han talade om sin filosofi som rådgivare och kom med flera praktiska tips. Annelie Östberg är en av förbundskaptenerna för Svenska Orienteringsförundet och har vunnit TTs idrottsledarspris. Annelie berättade ingående om hur orienteringsförbunden arbetade med idrottspsykologiska frågor eller “den mentala biten” som Annelie själv sa. Henrik Gustavsson har en PhD och arbetar är anställd av Karlstad Universitet med ansvar för idrottspsykologisk utbildning. Utöver det är han anställd av SOK. Han talade efter lunch och presenterade ett case där han arbetat med KBT inriktad idrottspsykologi. Mycket spännande! Peter Mattson är ansvarig för elitidrotten på riksidrottsförundet (RF). Han talade om hur RF arbetar och utlyste även en tjänst inom idrottspsykologi! Håll utkik på www.rf.seFredrik Livheim var sist ut för dagen och han är genomför just nu sista doktorsstudier inom psykologi. Han talade om ACT och på följand länk kan du ta del av Fredriks presentation. http://www.forumforskning.se/utbildningar/vara-utbildningar/act-att-hantera-stress-och-framja-halsa/ahorarkopior-till-act-forel-0

I nästa nummer av vår medlemstidning FLOW kommer det att komma en längre och mer detaljerad sammanfattning av konferensen. Så som medlem kan du i lugn och ro vänta några veckor så kommer tidningen till dig. Inte medlem? Fyll då in ansökan här på hemsidan får du också FLOW med tre nummer om året.