De flesta coacher älskar sitt jobb och är mycket motiverade. Detta i kombination med den speciella arbetsmiljön gör att de är i riskzon för burnout.
Få studier finns att tillgå om idrottscoachers psykiska hälsa. Marte Bentzen har täppt igen lite av det gapet. För oss berättade hon om en del av de resultat som redovisas i hennes avhandling The process of burnout among high performance sport coaches.
Text: Ulrika Billme, ett referat från den Nordiska idrottsvetenskaplig konferensen vid Högskolan i Halmstad “Idrott i spänningsfältet mellan hälsa och ohälsa” 2017 .
Idrottscoacher har inget vanligt nio-till-fem-jobb. I jobbet ingår resor, att hantera media, pappersarbete, logistik, planering m.m. Lägg därtill på att de också ska ha hand om sina idrottare. De ska dessutom göra sitt jobb så bra som möjligt under intensiv press i en miljö som är komplex, dynamisk och turbulent, mycket tävlingsinriktad, oförutsägbar, föränderlig, osäker, och med tusentals (ibland miljontals) människor intresserade av det som uträttas. Nämn en annan liknande arbetsmiljö?
Den här artikeln är låst
Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!