När vi accepterar tankarna har vi sedan lättare för att flytta vårt fokus till den aktuella idrottsprestationen och till det vi ska göra.

Läs referatet om PhD John Joupers föreläsning på SIPFs konferens 2019! Det är skrivet av psykologstudenten Julia Welin✍️📜
“John Jouper ifrån Örebro universitet har många års erfarenhet av att undervisa prestationspsykologi, att hålla i MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction)-kurser och att arbeta tillämpat inom både elitidrotten och försvarsmakten.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

John börjar med att presentera begreppet mental tuffhet som ”fokus på uppgiften, oavsett vad som händer inom och runt dig”. Han ber alla i publiken att tänka på en idrottssituation som inte fungerat. Hur har den påverkat oss i avseende till våra andra idrottsprestationer? Oftast brukar den påverka oss negativt. Han börjar sedan förklara begreppet ”Mind Power Break”. En metod där man bryter den onda tankespiralen och blir mer närvarande i nuet. Självkritiska tankar och obehag hjälper oss inte att bli mer närvarande när vi ska prestera. Vi behöver sluta värdera våra tankar och istället acceptera dem. När vi accepterar tankarna har vi sedan lättare för att flytta vårt fokus till den aktuella idrottsprestationen och till det vi ska göra. Han poängterar även att våra känslor har en betydande roll i vår prestation. Våra känslor är i relation till vår anspänning och behag. För hög anspänning och obehag kan ge oss en känsla som kan påverka vår idrottsprestation på ett negativt sätt. Under presentationens gång ger John många exempel på hur vår hjärna agerar för att spara energi, till exempel genom att gå på autopilot. Det är därför viktigt att ibland stanna upp och att istället medvetet ändra sitt beteende. John ger oss även strategier på hur man kan använda compassion när man blir för självkritisk. En viktig punkt är att försöka bli mer accepterande när tankar dyker upp, än att bli självkritisk. Han avslutar sin presentation med att tydliggöra hur viktig sömnen är för oss. Det är när vi sover som inlärning sker så att vi sedan kan koncentrera oss på det vi vill göra.
[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.