Vårkonferens 2023

Välkommen till vårkonferens och årsmötet!

Om konferernsen:

Varmt välkomna till SIPFs vårkonferens på natursköna Bosön i Stockholm! Temat för konferensen kommer vara psykologisk trygghet.
Psykologisk trygghet kan t.ex. handla om att individer får vara sig själva och att de får uttrycka sig utan att vara rädda för att bli bestraffade.
Du kommer att ha möjlighet att lyssna på världsledande tillämpare och forskare inom området! Samtidigt får du möjlighet att lära känna andra likasinnade med intresse för idrottspsykologi!

Program:

Nu har vi färdigställt programmet! Följ länken här!

Föreläsare:

(Vi lägger till föreläsare nedan allt eftersom de är klara)

  • PhD, Stewart Vella är senior föreläsare vid School of Psychology at University of Wollongong i Australien, partner till “Movember Foundation Men’s Health” och “Postdoctoral Research Fellow” för National Heart Foundation”. Han är en idrottspsykolog som har specialiserat sig på att undersöka hur idrottsdeltagande inom barn- och ungdomsidrott påverkar hälsa. Hans forskning påvisar samband mellan deltagande i organiserad idrott och ökade nivåer av fysisk aktivtet, förstärkt social och emtionell utveckling, förbättrad upplevd livskvalitet samt att deltagandet kan fungera som en buffert för psykisk ohälsa. Han driver förärvande ett nationellt projekt i Australien där han genom riktade interventioner till organiserade idrottsklubbar vill stärka mental hälsa. Han samverkar och leder forskning med Australiensiska idrottsförbundet, Cricket Australia, the Australian Football League (AFL), Football Federation Australia, Basketball Australia, Swimming Australia, Tennis Australia, the Black Dog Institute, the Australian Drug Foundation. Dr Vella har fått nära 20 miljoner kr i forskningstöd. Han är redaktör på the Journal of Applied Sport Psychology.
  • PhD, Andreas Küttel är tidigare schweizisk landslagsskidhoppare som nu är forskare på University of Southern Denmark. Han har publicerat en mängd vetenskapliga artiklar inom talangutveckling, dubbla karriärer, mental hälsa och välmående hos idrottare. Som aktiv vann ha 5 världscupstävlingar, kom tre I världscupen 2006. Han van guld 2009 vid världsmästerskapen. Han har även deltagit i OS tre gånger. Andreas personliga rekord är 222 meter (schweiziskt rekord), uppnått i Planica (Slovenien) 2006. Han är engagerad i organisationen ”Right to play” och har genom dem uttryckt visionen: “Playing is a basic human need. I would like to help give every child the chance to get to know themselves in play, to be themselves, to have fun and thus to improve their quality of life.”
  • PhD, Emma Forsén Mantilla är legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet. Hon har arbetat med ätstörningar sedan 2009 och har bland annat arbetat med prevention av ätstörningar i idrottssammanhang, självbild och ätstörning, och tvångsmässig träning vid ätstörning. Hon är ansvarig forskare för en klinisk behandlingsstudie där en gruppbaserad KBT-intervention med syfte att behandla tvångsmässig träning bland patienter med ätstörning, utvärderas. Emma är också projektledare för den svenska delen av den globala studien The Eating Disorders Genetic Initiative (EDGI). Syftet med EDGI är att bättre förstå hur gener och miljömässiga faktorer påverkar risken att drabbas av ätstörning. Emma kommer att prata om hur ätstörningar och stört ätande kan påverka individers upplevelse av trygghet och hur tränareledare och resurspersoner kan bidra till ett klimat som förebygger ätstörningsproblematik samt underlättar för en ökad öppenhet bland drabbade idrottare och en ökad benägenhet att söka hjälp. 
  • PhD, Göran Kenttä är kompetensansvarig för idrottspsykologiska ämnesområdet på Riksidrottsförbundet. Hans forskning är inriktad mot elitidrott med särskild hänsyn till både idrottsutövare och elittränare. Han undersöker faktorer som främjar respektive försvårar en hållbar prestationsutveckling och därmed hållbara idrottskarriärer hos tränare och idrottare. Mer specifikt har forskningen var inriktad mot bland annat psykisk hälsa/ohälsa, balansen mellan stress och återhämtning, samt mindfulness och self-compassion. Göran forskar och undervisar vid Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), Stockholm. Göran Kenttä har varit ordförande i Svensk Idrottspsykologisk Förening och är fortfarande en viktig hörnsten för föreningen. Han har samarbetat med många framstående idrottare och lag som t.ex. fotbollslandslaget, skidskyttelandslaget och kanotlandslaget. Han är flitigt inbjuden som föreläsare i hela idrottsrörelsen samt engagerad både nationellt och internationellt i flertal idrottspsykologiska utvecklingsarbeten.
  • PhD, Anders Stenkrona är doktor i finansiell ekonomi och Nordeas sparekonom. Han är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi, som utforskar gränslandet mellan ekonomi och psykologi. Anders har över 20 års erfarenhet från finansbranschen och är en uppskattad föredragshållare både på Stockholms Universitet så väl som på Nordea. Han arbetar med konceptet “Hälsosam ekonomi” i syfte att hjälpa människor må bra när de tänker på sin ekonomi. Hans bok “Nyckeln till en hälsosam ekonomi” beskriver hur du bygger en förmögenhet, var du hittar pengarna att göra det, varför inte alla gör detta och hur du köper lycka för pengarna. Anders kommer att bidra med ett tvärvetenskapligt perspektiv på konferensen och tala om hur psykologisk trygghet påverkar våra beslut.
  • Malin Träff – Ansvarig barn- och ungdomsidrott, på Riksidrottsförbundet. Hon är en ledande röst inom den svenska barn- och ungdomsidrottsdebatten och har medverkat i flertal tv, radio och poddprogram samt arrangerat konferenser på temat barn och ungdomsidrott. Hon brinner för att göra idrotten mer trygg och resonerar ofta utifrån ett brett samhällsperspektiv. Malin Träffs masteruppsats “Att få bli det bästa jag kan bli – en fenomenologisk studie av livskvalitet i en svensk elitidrottskontext” vann pris som bästa uppsats i SVEBIs uppsatstävling. Hon har medverkat till att ta fram RFs ”nya riktlinjer för ungdomsidrott”. Det är dokument som är riktat till specialidrottsförbunden som hjälp för att skapa en trygg idrott. De är skrivna utifrån 5 teman trygghet, delaktighet, glädje, allsidighet och hälsa. Malin har kunskap hur man får stöd som förening att starta upp och få stöd i ett trygghetsarbete.
  • Anna Hörnqvist tidigare sportchef på konståkningsförbundet. Anna har ett unikt inifrån perspektiv ifrån konståkningsförbundet. Totalt jobbade hon 13 år i förbundet och sista åren, 2013-2018, var hon sportchef. Hon uppmärksammades i media när framförde kritik mot en rådande tystandskultur inom konståkningen. Till SVT berättar Hörnqvist att hon kände till att det fanns missförhållanden inom sporten men säger att hon som sportchef hade svårt att påverka styrelsen. Hon uttryckte till SVT att hon upplevde att organisationen styrdes av några få toppar. ”Blir man obekväm och inte gör det som förväntas eller tänker och tycker som den högsta ledningen då är man inte välkommen längre, säger Anna Hörnqvist till SVT Sport”.
  • Albin Tingsvall Legitimerad psykolog och tidigare landslagsman i Handboll. Albin har skrivit boken ”Allt jag förlorade genom att vinna – Om idrottens fängelse och vägen därifrån”. Boken är skriven för alla som är verksamma inom idrotten men också för dem som varje vecka tar sitt drömmande barn i handen och går iväg till träningen. Med sin öppna berättelse om den egna livsresan och sin djupa kunskap om elitidrottens psykologi, har han ett unikt perspektiv att föreläsa kring. Albin arbetar idag som skolpsykolog och har även arbetat på en specialistmottagning för idrottares psykiska hälsa. Han kommer tala till oss både utifrån sina erfarenheter som aktiv och från sin erfarenhet som psykolog från skolans värld.
  • Klara Ljungqvist, Legitimerad psykolog, VD och företagsgrundare av People Heart Business. Klara reagerade på näringslivets ofta smala syn på prestation. Världsledande bolag pressar människor att jobba långa dagar, gå från möte till möte utan pauser och ofta med avsaknad av djupare kunskap kring hur människor fungerar. People Heart Businees vill driva en samhällsförändring där prestation och välmående går hand i hand. De har haft förmånen att jobba med VD:ar och ledningsgrupper för unicorns, bolag med över tiotusen anställda och börsens största bolag. I arbetet med att coacha företagsledare har hon tagit med sig flera lärdomar från sin egen elitidrottskarriär, bakgrunden som psykolog som 15-åriga tid som konsult i Sverige och internationellt. När pressen ökar på dig som ledare vem blir du som person då? Får du individer att prestera sitt bästa? Förstår du vad pressen gör med dig själv? Har du ett team runt dig i din organisation som tar fram det bästa i dig? Vem påminner dig om de värden som organisationen står för? Klara kommer att bli intervjuad på scenen kring detta perspektiv av psykologisk trygghet inom näringslivet och elitidrotten.
  • Erik Granqvist, Hockeyexpert Viaplay, Coach & föreläsare. Erik valde att efter 30 års tystnad berätta om det sexuella övergreppet som han utsattes för i tonåren under en ”inkilning”. Det blev ett trauma som satte djupa spår. Erik försökte i flera år lindra ångesten genom alkohol, piller och sex. I sin nya bok berättar Erik om tystnadskulturen och de dolda övergreppen i idrottsvärlden. Erik kommer i ett samtal med Göran Kenttä att ge sin bild av vad som inträffade och berätta om vad han tror behövs göras för att förebygga att andra utsätts för det som han gjorde.

Konferensavgifter:

Really Early bird (före 26:e november, 2022) Early bird (före 10:e januari, 2023) Ordinarie priser
Medlem 975kr 1250kr 1500kr
Ej medlem 1300kr 1650kr 1950kr
Student medlem 725kr 850kr 975kr
Student ej medlem 900kr 1100kr 1300kr

OBS! Konferensmiddagen under lördagskvällen ingår i år i priset! Även lunch under söndagen ingår samt flera Power breaks (Bosöns hälsofika).

Bli medlem

När du är medlem i föreningen får både tillgång till våra förmånliga evenemangspriser och tillgång till vår medlemstidning FLOW. Bli medlem genom att följa länken här!

Sista Anmälningsdag

OBS! FÖRLÄNGD SISTA ANÄLAN 21:e mars 2023

Om Bosön:

Bosön är beläget i en naturskön omgivning på Lidingö i Stockholm. Det är lätt att ta sig hit både med bil och kollektiv trafik.

Boka boende på Bosön:

Vi har reserverat rum på Bosön för konferensdeltagare på hotellet och vandrarhemmet. När du kontaktar Bosön ange att du skall gå på SIPF-konferensen så får du ett reducerat pris. Det finns rum med 1-4 bäddar.

  • 1 bäddsrum – 1185 kr
  • 2 bäddsrum – 1485 kr
  • 3 bäddsrum – 1685 kr
  • 4 bäddsrum – 1530 kr

För att få tillgång till dessa priser behöver ni boka boendet innan 1 mars 2023. Du kontaktar dem antingen via E-post: eller på telefon: 08-699 66 00 

Hitta till Bosön:

Adress: Bosövägen 1-5, 181 47 Lidingö. Det tar cirka 30 minuter att åka med kollektivtrafik från centralstationen till Bosön. För mer information om denna resrutten i Stockholms kollektivtrafik besök SL hemsidan här.

Vid eventuell avanmälan

Avanmälan till konferensen ska ske skriftligen till kontakt@svenskidrottspsykologi.se senast 1 mars. Vid avanmälan senare än 1 mars faktureras hela konferenskostnaden. Vid uppvisande av sjukintyg faktureras en administrativ kostnad på 500 kr. Deltagare som inte kan nyttja sin konferensplats kan efter överenskommelse med SIPF överlåta platsen till en annan person.

Samverkan

Eventet genomförs i samverkan med GIH och RF Elitidrott.

Handlingar och dokument inför årsmötet
Du som är inloggad och har ett aktivt medlemskap i föreningen kommer att kunna se dokumenten nedan.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Följande dokument finns nu tillgängliga från datumet 2023-03-18 och tid kl. 14.07:
[/ihc-hide-content]
Kontakt
Har du frågor om detta event? Skriv i så fall till: kontakt@svenskidrottspsykologi.se eller skicka ett meddelande till facebook-eventet här
  • Datum : 25.03.2023 - 26.03.2023
  • Tid : 13:00 - 16:00 (Europe/Stockholm)
  • Sista anmälningsdag : 21.03.2023 12:00 f m
  • Plats: Bosön

Sista anmälningsdagen har gått ut!!