A holistic perspective on young elite athletes’ development of performance behavior as facilitator of mental health Professor Paul Wylleman, Vrije University Brussels

Elitidrott handlar om att prestera. Så en stor del av det vi inom idrottspsykologin arbetar med är prestationsbeteenden. Och detta är också mental hälsa – förmågan att kunna maximera prestationen. 

Så inledde Paul Wylleman sitt anförande, och med hjälp av det tydliga teoretiska ramverk han själv (tillsammans med andra) skapat, guidade han oss igenom reflektioner unga tennisspelare gjort kring utmaningarna i övergången till elitsatsning.

Text: Ulrika Billme, ett referat från den Nordiska idrottsvetenskapliga konferensen vid Högskolan i Halmstad “Idrott i spänningsfältet mellan hälsa och ohälsa” 2017 .

The holistic developmental model (Wylleman, Rosier & De Knop, 2016) är en modell som beskriver en idrottares utveckling utifrån sex olika perspektiv; idrottsutveckling, psykologisk utveckling, psykosocial utveckling, akademisk/yrkes-utveckling, finansiell utveckling, rättslig/juridisk utveckling. De övergångar som går att förvänta sig inom de olika kategorierna av individuell utveckling innebär krav att förhålla sig till. Klarar man inte övergången kan det leda till negativa konsekvenser och psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att det finns adekvat stöd att tillgå.

Nedan följer ett urval av de reflektioner de unga tennisspelarna gjort kring upplevelsen av övergången till elitsatsning:

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.