Ordförandes rader ”Gruppdynamiken är nr 1”

”Gruppdynamiken är nr 1”

Så säger landslagets målvakt Robin Olsen i en intervju efter att Sverige vunnit över Italien i den första playoff-matchen till fotbolls-VM. Tre dagar senare står landslaget återigen för en fantastisk prestation när de spelar oavgjort i den andra matchen och VM-platsen är säkrad.

Text: Rasmus Wallin-Tornberg, Ordförande

Att Sverige går till VM i en grupp med både Nederländerna och Frankrike, och dessutom slår ut Italien i play-off, överraskade nog många runt om i världen eftersom Sverige kan framstå ett ”sämre lag”. Men Robin sätter fingret på hur detta kan gå till: lagets prestation är inte bara summan av de individuella kompetenserna. Det handlar till stor del om hur dessa spelare samspelar med, och utvecklar, varandra. Eller som Roger Rönnberg sa till mig våren 2013, ett par månader innan han började som huvudtränare för Frölunda Indians: ”Jag tror att vi kan vinna SM-guld med vilket spelsystem som helst. Bara alla utför det till 100 procent”. Tre säsonger senare lyfter Frölundas Joel Lundqvist bucklan på Götaplatsen i Göteborg… I flertalet intervjuer med fotbollslandslagets ledare och spelare lyfts tydlighet fram: tydlighet i lagets arbetssätt, tydlighet i spelares roller och tydlighet i vilka beteenden som är önskvärda. Janne Andersson vet att detta inte kommer gratis och rekryterade därför Daniel Ekvall till sitt team som sedan starten i augusti 2016 har jobbat med dessa delar vilket exempelvis uppmärksammas i Olof Lundhs podcast 27 november. Så roligt att det går bra för Sverige och så roligt att idrottspsykologi uppmärksammas! 

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

”Gruppdynamiken är nr 1”

Så säger även jag efter ca 3/4 av mitt år som ordförande. I SIPFs styrelse finns mycket drivna, kompetenta och företagsamma personer som dessutom arbetar bra tillsammans och gör varandra bättre. Likt fotbollslandslaget har vi har diskuterat vad vi ska göra tillsammans och hur vi kan göra detta så att vi som förening kan ta nästa steg i att utveckla vår verksamhet. Vi har påbörjat ett arbete för att öka kännedomen om SIPF hos tränare, idrottare och föräldrar. Vi vet att det finns ett stort intresse för idrottspsykologiska frågor hos dessa målgrupper och vi vill skapa förutsättningar för dem att ta del av idrottspsykologisk kunskap och möjligheter till att diskutera frågor med andra intresserade. Vi har dessutom arbetat fram ett arbetssätt som bygger på arbetsgrupper som står för det operativa arbetet. Genom ett tydligare arbetssätt och tydligare roller är vi övertygade om att vi kommer att bli ännu bättre. Att vi är mer synliga i sociala medier, t.ex. på Facebook och Instagram, är ett resultat av detta som du förhoppningsvis har märkt av. Vi tror att målmedvetet jobba med såväl målgrupp och form är viktiga delar i att vara ”mötesplatsen för idrottspsykologi”.

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.