Elite athletes’ vocational development: European perspectives – Sammandrag av Paneldebatt

Professor Natalia Stambulova från högskolan i Halmstad var moderator för ett intressant symposium som handlade om hur man underlätta för idrottare att klara av övergången från idrottskarriär till yrkesliv. Stambulova introducerade Simon Defruyt ifrån Vrije Universiteit som gav en beskrivning av ett stort samarbetsprojekt som heter: ”Be a Winner In elite Sport and Employment before and after athletic Retirement (B-WISER)”. 

Text: Arne Edvardsson, ett referat från den Nordiska idrottsvetenskapliga konferensen vid Högskolan i Halmstad “Idrott i spänningsfältet mellan hälsa och ohälsa” 2017 .

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Därefter ledde Natalia Stambulova en paneldebatt med följande deltagare: Paul Wylleman, Vrije Universiteit, Sasa Cecic-Erpic, University of Lublijana,  Miquel Torregrossa, Univesitat Autonoma de Barcelona,  Babett Lobinger, German Sport University, Francesca Vitali, University of Verona, Kent Lindahl, Swedish Sports Confederation,  Johan Ekengren, Halmstad University.

I inledningen av paneldiskussionen lyftes det upp att det kunde vara utmanande att studera individer som gjort lyckade karriärövergångar till yrkesliv. Flera tidigare elitidrottare ville ha en ny identitet på sin nya arbetsplats och inte längre förknippas med sin gamla idrottsidentitet. Idrott var något de gjorde förut och nu vill de bli sedda för den  de är i sin nuvarande arbetsroll. 

Vidare i paneldebatten ställdes frågan ”vad kan idrottare bidra med som andra inte kan bidrar med på en arbetsplats?”. Detta var en frågeställning som panelen fick fundera på lite innan de kunde besvara den. Samtidigt som de inte ville göra för stora generaliseringar av att det finns specifika egenskaper som idrottare har så upplevde de ändå vissa tendenser. Utifrån panelens erfarenhet var: självreglering, att jobba med sociala värden och att arbeta mot eget uppsatta mål något som idrottare ofta hade med sig ifrån sitt idrottsutövande. Panelen verkade enig om att de ”mjuka värdena” kommer bli extra viktigt på framtidens arbetsmarknad. De siade om att inom kommande 10 år så kommer det finnas en mängd helt nya jobb vi inte känner till idag. Den snabba utvecklingen skulle kunna innebära en fördel individer med hög kompetens för att arbeta med sociala värden och förmåga till självreglering i nya situationer.  

[/ihc-hide-content]

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.