Går det att kombinera elitidrott och föräldraskap?

Den frågan stod i centrum för den första föreläsningen på SIPFs vårkonferens, 2018, när vi gästades av Sofia Paldanius och Kalle Sundqvist, två före detta elitkanotister med mängder av SM, EM, VM och OS-framgångar emellan sig.

Skribent: Henrik Andersson 

Sofia och Kalles berättelser skildrar en verklighet som det sällan talas om inom elitidrotten. Att föda barn. Att bli förälder. Det är en utmaning för de allra flesta och att samtidigt kämpa för att ha en karriär som elitidrottare gör inte det hela lättare.

Sofia Paldanius

Sofia berättar hur hon inspirerats av sin tränare, Susanne Gunnarsson, som gjort en liknande resa. Sofia var fast besluten att kombinera graviditet med en fortsatt elitsatsning, men det blev inte riktigt som hon tänkt sig. Graviditeten skulle vara en inspirationskälla, men reaktionen från idrottens håll var inte uteslutande positiv. Graviditeten sågs som ett hinder för satsningen och hon riskerade att gå miste om sitt ekonomiska stöd.

”Skadar man sig i samband med idrottandet får man hjälp och stöttning. Att bli gravid riskerade istället att resultera i ett indraget SOK- stöd”.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.