“Då behöver man göra individuella lösningar, för lagets bästa.”

Referat av föreläsningen från 2018 som Danijela Rundkvist, verksamhetschef Djurgården hockey dam, genomförde på SIPFs vårkonferens på Bosön.

Referatet skrivet av Emelie Lindström, Svenska Seglarförbundet

Danijela har spelat ishockey sedan hon var 13 år och har en gedigen meritlista med sju VM och tre OS i bagaget flera års erfarenhet av utlandsspel.  Karriären som professionell hockeyspelare har inte direkt varit lätt, men Danijela den som klagar. ”Jag hatar ursäkter” uttrycker hon och menar att det handlar om att skapa förutsättningar och vara lösningsorienterad. Återhämtning har varit en av de största utmaningarna under karriären. Att hitta tid för återhämtning mellan träningarna och arbetet, för att både utvecklas och få ekonomin att gå ihop. Dessa erfarenheter var en stor drivkraft när Danijela startade Djurgårdens damlag, 2014. För Danijela är det viktigt att det skapas så bra förutsättningar som möjligt för spelarna att prestera, samtidigt som de har en hållbar vardag. Som verksamhetschef arbetar Danijela med detta på olika fronter, både genom att hjälpa spelarna att söka arbeten som går att kombinera med hockeyn och hitta bostäder med rimlig för en rimlig kostnad. Hon arbetar även, tillsammans med hela ledarteamet, med att säkerställa att spelarna får tillräckligt med återhämtning.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]
– Mår man bra så presterar man bra, menar hon.

Några av spelarna tränar både med damlaget, pojkjuniorerna och juniorlandslaget och då kan det riskera att bli för lite återhämtning. Då behöver man göra individuella lösningar, för lagets bästa.
Flick- och damhockeyn växer sakta men säkert i Sverige, men det är ett väldigt stort steg att gå från ett flicklag till SDHL-spel. Det är viktigt att ungdomshockeyn för tjejer utvecklas så att de får tid på sig att utvecklas, både fysiskt och mentalt.

– Vi är på god väg, men det är fortfarande en lång väg kvar, avslutar Danijela.

Det var otroligt inspirerande att se och höra Danijela berätta om verksamheten i Djurgården och hur hon arbetar för att skapa bättre förutsättningar för damspelare att spela på en mer professionell nivå. Hon är stark och målmedveten och det krävs. Det är alltid extra tufft att vara pionjär. Men i framtiden, när vi har en hel liga med professionella damspelare som försörjer sig på sin idrott så kommer vi att se tillbaka och säga; det var här det började.

 

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.