Gordon Bloom

Dr. Gordon Bloom är en forskare inom idrottspsykologi vid Department of kinesiology & physical education vid McGill University i Kanada. Han är även ledare av McGills idrottspsykologiska forskningslaboratorium. Dr. Bloom höll en relativt kort föreläsning med mycket information. Jag ska göra mitt bästa för att summera all den kunskap som Dr. Bloom förmedlade.

Text: Joar Svensson

Text: Joar Svensson

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Dr. Bloom började med att kort gå igenom sin karriär och forskningsintressen. Det han har forskat mest om är coaching och mer specifikt coachers kunskap, strategier och beteenden gällande ledarskap, mentorskap och teambuilding. Dr. Bloom gick sedan över till att diskutera ”serial winning coaches”, det vill säga coacher som har vunnit flera guldmedaljer, eller mästerskap (t.ex. OS, världsmästerskap eller stora turneringar) med flera lag eller idrottare över längre perioder. Något som var gemensamt för coacherna var deras ”obsessive passion” över att bli bättre coacher, deras djupa personliga reflektion, höga emotionella intelligens och deras sökande efter kontinuerligt förbättrande. Coacherna letade alltså konstant efter ny information genom att prata med experter (t.ex. idrottspsykologiska rådgivare), läsa böcker och prata med kollegor. De fokuserade även på att skapa bra relationer med spelarna och var inte rädda för att reflektera över sitt tillvägagångssätt och strategier. Dr. Bloom gick sedan över till en viktig del i att skapa och bibehålla framgång, nämligen att hantera svåra atleter samt att skapa och utagera en coachingvision. Svåra idrottare lyssnar inte på coachen, drar ner lagets stämning och gör inte det de skulle. Förutom att de själva inte presterar bra så kan de här idrottarna försämra lagets stämning och samarbete, vilket kan negativt påverka hela lagets prestation och utveckling. Det är därför extra viktigt att fokusera på dessa idrottare. Dr. Bloom gjorde en koppling till 80/20 principen d.v.s. att 80% av en coachs ansträngning går till 20% av atleterna och sedan gick han över till att diskutera hur man hanterar de här idrottarna. Kortfattat handlade det om:

  1. Tidig identifiering av idrottarna för att minimera deras påverkan på laget.
  2. Klart definierade och uttalade förväntningar, roller, konsekvenser samt arbeta för att förstärka förväntningarna, rollerna och konsekvenserna.
  3. Undvika att enbart neutralisera dåliga beteenden, underlätta istället idrottarnas transformation till att bli personer som bidrar till både laget och en positiv lagkultur.

Dr. Bloom gick sedan över till att diskutera hur man skapar ett framgångsrikt program. Mer specifikt diskuterade han vikten av hängivenhet till lärande och transformerande ledarskap, skapande av en vision, utagerandet av visionen, en hög standard både på och utanför planen samt förstärka idrottarna. Till sist förstärkte Dr. Bloom ännu en gång hur viktigt det är att ha en klar vision med en plan där olika beteenden som tros leda till framgång har blivit identifierade. Dr. Bloom avslutade med att man inte ska vara rädd för att drömma stort.

[/ihc-hide-content]

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.