Kajsa Bergqvist och Göran Kenttä

Under söndagen på vårens SIPF-konferens fick vi ta del av två spännande gäster. Först ut var Kajsa Bergqvist som har en lång och framgångsrik elitidrottskarriär bakom sig, som sedan i höstas är ny förbundskapten för svenska friidrottslandslaget. Vi fick ta del av ett samtal, där Göran Kenttä (ansvarig för idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet, RF) intervjuade henne kring hennes roll samt betydelsen av idrottspsykologi i hennes nuvarande kontext.

Text av: Casper Hällström

Text av: Casper Hällström

I hennes roll har hon ett direkt fokus på landslag vilket innebär att bygga ett team av individer, det är flera faktorer som spelar in för att lyckas eftersom många är individualister menar hon. Ett sätt som hon aktivt arbetar med lagsammanhållningen är att skapa en god känsla. Trots att idrottarna har olika träningsupplägg och utför olika grenar så tycker hon det är viktigt att skapa en trygghet i gruppen eftersom det även kan gynna individernas prestation. Ett initiativ som hon aktivt prioriterar i hennes nuvarande roll är att alla atleter åker på samma läger vilket hon upplever ger en extra kick både för idrottarna men även för erfarenhetsutbytet mellan tränarna. Kajsa är tydlig med att det skall finnas ett samarbete mellan tränare i de olika grenarna på landslagsnivå, vilket kan ske både genom formella och informella träffar, vilket skiljer sig mot hur ett klubblag arbetar.

Kajsa Bergqvist, Förbundskapten

Vidare fick Kajsa frågan av Göran, ”Vad blir din roll på mästerskap?”, hon svarade med ett leende på läpparna ”En trygg mittpunkt, jag kommer inte vara trygg på insidan men jag ska utstråla det för laget”.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.