”När livet kommer emellan” En sammanfattning av vårkonferensen 2018

Manliga och kvinnliga elitidrottare från både individuella- och lagidrotter kom till Bosön för att föreläsa på SIPF’s vårkonferens i mars. Den gemensamma faktorn för alla idrottare var att “livet hade kommit emellan” någon gång under deras elitsatsning.

Skribent: Erica Hellberg, idrottspsykologisk rådgivare

Skribent: Erica Hellberg, idrottspsykologisk rådgivare

Förälder och elitidrottare
De två framgångsrika kanotisterna Sofia Paldanius och Kalle Sundqvist inledde årets konferens med att diskutera deras upplevelse av att bli förälder under sina respektive elitidrottskarriärer. Att bli förälder är en stor händelse i livet – men hur fungerar det att bli förälder under en elitsatsning? Både Paldanius och Sundqvist anser att föräldraskapet gav flera positiva effekter, Paldanius talade bland annat om “mamma-effekten” (en positiv skjuts i idrottskarriären). Hon födde sitt barn den första juni och var tillbaka och tävlade i september, då hon överlägset vann tävlingen. 

Citat: ”man kan inte hänga läpp efter en dålig träning när man kommer hem till barnen”

Sofia Paldanius, Göran Kenttä, Kalle Sundqvist

Sundqvist menar också att han blev mer fokuserad och hade mer struktur i sin träning efter att han blev pappa. Som förklaring till att man inte längre kan gräva ner sig i sina sämre prestationer sa han “man kan inte hänga läpp efter en dålig träning när man kommer hem till barnen”. Både Paldanius och Sundqvist hade förmånen att kunna ta med sina barn på träningsläger, men det var inte lika självklart på mästerskap – eftersom de kunde försvåra möjligheten att fokusera tillräckligt på tävlingsmomentet.
Samtidigt fanns det en tydlig skillnad mellan de två kanotisternas upplevelse av att bli förälder i samband med elitkarriären. För Paldanius innebar hennes graviditet att hon förlorade sitt SOK-stöd. “Ska du ha barn, skaffa dig ett jobb” fick hon höra när hon gick ut med familjens väntade tillökning. Den överlägsna vinsten tre månader efter förlossningen gjorde dock att hon fick tillbaka sitt stöd. Att förlora stödet var aldrig någonting Sundqvist behövde oroa sig över. Det Paldanius också saknade från idrottsverksamheten under och efter graviditeten var stöttning och tips på träningsupplägg. Hon jämförde det med att få en idrottsskada där man får full uppbackning av alla möjliga professioner.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.