Ny ordförande i Svensk Idrottspsykologisk Förening! 

På årsmötet i mars 2021 valdes Joakim Karlsson till ny ordförande och vi på redaktionen passade på att ställa några frågor till honom.

 • Varför ville du bli ordförande för SIPF?
  • När jag blev tillfrågad av valberedningen så reflekterade jag över att de bästa styrelserna är de där medlemmarna tillför olika erfarenheter och perspektiv till bordet. Jag tar med mig erfarenheterna av att ha verkat som ledare inom idrottsföreningar och att jag arbetat mycket med utvecklingsfrågor inom näringslivet. Jag talade med några av styrelseledamöterna inom SIPF och kände att med deras och övrigas stöd så kan detta bli riktigt bra. Det är inte ofta i ens liv där man får möjligheten att verka med duktiga och inspirerande människor inom ett område som är så pass intressant som idrottspsykologi.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

 

 • Vad kan och vill du bidra med utifrån din bakgrund? T.ex. civil karriär.
  • Jag kommer från bankvärlden där mycket fokus ligger på struktur och riskanalys. Jag har även jobbat med att hjälpa företag att få styrning på sina egna processer som krävs för att skapa de värden som kunder, ägare, anställda, leverantörer och samhället i stort efterfrågar. Inget sker av en slump, det mesta behöver planeras för att ske. Jag kan bidra med de arbetssätt som jag tycker har fungerat i näringslivet och se vad SIPF kan ha nytta av. Det finns givetvis mycket jag har att lära av SIPF och den kompetens som finns inom vår förening. 
 • Viktigaste frågor för dig att driva i SIPF?
  • En fråga är att få ut all den kompetens som vi har inom föreningen och de aktuella forskningsrön som finns så att de kan göra nytta för såväl nuvarande som nya målgrupper. Jag har jobbat mycket med ungdomsidrott och ser hur många ledare och även en del föräldrar skulle ha nytta av att uppdatera sina egna referenser. 
 • Idrott i ditt liv: hur har det sett ut tidigare och hur ser det ut idag?
  • Jag har alltid haft en passion för idrott och har som ung spelat fotboll, ishockey och basket samt tävlat i utförsåkning och även varit skidlärare. När jag växte upp höll de flesta på med många sporter. Idag blir det golf under sommarhalvåret och hockey och hockeybockey under vintern. 
 • Ditt bästa idrottsminne och bästa SIPF-minne? 
  • Bästa idrottsminne var när jag såg Super Bowl 2010 i Miami på plats, oerhört mäktigt! Näst bästa idrottsminne var min hole in one i golf, första och enda. Jag ringde min fru direkt och hon var förvånad över att vi höll reda på sånt! Mitt tredje bästa minne var från i vintras då vårt femåriga barnbarn Astrid bestämt sig för att hon ville spela hockey. Hon bad mig att följa med på hennes andra träning och ville ha med mig på isen, hon höll mig i handen genom alla moment. Det är nog när jag tänker efter mitt finaste idrottsminne!
  • Bästa SIPF minne är de konferenser jag har varit med på, bl.a. den som handlade om återhämtning där Therese Alshammar och Per Elofsson hade studerats och jämförts. Även konferensen för två år sedan som tog upp fördelarna med att möta sig själv med ”Self Compassion” och att rätt tillämpat så kan ”Self Compassion” hjälpa mig att förbättra min prestation. Jag får med mig något matnyttigt från varje konferens, dels från föredragshållarna och dels från deltagarna.
 • Har du någon dold talang?
  • Jag har skrivit manus till ”spex” och även skrivit en rapplåt som genomfördes tillsammans med samtliga närvarande i samband med en avdelningsfest under min tid på SEB, ”Tack för maten” hette den, inte ett öga torrt. [/ihc-hide-content]

Kort om Joakim

 • Ålder: 58
 • Bor: Lidingö
 • Yrke: Affärsutvecklare inom bank och finans
 • Familj: Gift med Gabriella sedan 1985, fem söner och tre barnbarn

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.