Strävan för god psykisk hälsa inom elitidrotten

Konferensens första keynote-talare var Paul Wylleman. Wylleman är en idrottspsykologisk professor vid Vrije Universitetet i Bryssel. Han är före detta VD för “the European Federation of Sport Psychology” (FEPSAC) och forskar inom områden som karriärövergångar inom idrotten, ledning vid dubbla karriärer och tillgången på idrottspsykologisk hjälp. Den psykiska hälsan ligger i fokus, både i Wyllemans arbete och under den föreläsning Wylleman höll under dagen.

Sammanfattat av: Andres Ramos Gonzalez och Annie Jonsson

Definition av hälsa

Wylleman öppnade föreläsningen med att definiera psykisk hälsa som ett tillstånd av välbefinnande där en individ själv har möjlighet till att påverka sitt egna liv, vara mån om sin individuella potential, kapaciteten av att hantera vardaglig stress samt att arbeta produktivt. 

I motsats till detta existerar psykisk ohälsa, som till exempel kan uppstå vid sjukdom eller skada som hindrar individen från att leva ut sin fulla potential. Även sociala förändringar som en bortgång av närstående, stressande arbetsförhållanden, könsdiskriminering, utanförskap samt en ohälsosam livsstil är bidragande faktorer som kan utvecklas till psykisk ohälsa.

Hälsa i elitidrott

Många av de studier Wylleman gjort under sin karriär är inriktade på elitidrottares psykiska hälsa. Tillsammans med den holländska OS-truppen kunde han under OS i Rio år 2016 få en direkt inblick av idrottarnas psykiska hälsa, samt orsaker till det som kan främja eller skada den. Wylleman noterade bland annat att majoriteten av atleternas tid bestod av att vänta; på planet, på hotellet och i arenorna. Ångest växte med väntandet och rutiner för att bättre hantera situationerna fanns inte alltid tillgängligt, “Att tävla var det enkla”, menar Wylleman.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.