Samtal med Linus Thörnblad 

Det var Linus idrottslärare som uppmärksammade hur ovanligt högt han hoppade och som ringde hem till föräldrarna för att berättat vilken talang han var. I början brydde sig Linus inte om det, han spelade fotboll och det var vad han ville göra. Men efter strålande resultat på ”Lundamästerskapen” stod Linus mamma på sig och Linus började, i början lite motvilligt, träna höjdhopp. I första tävlingen rörde han om i grytan ordentligt med att hoppa 2 meter. Han var den första i sin ålderskategori P16 som hoppat så högt sedan Stefan Holm. Skrällen uppmärksammades rejält, liksom Linus fortsatta framfart som fortsatte uppåt med raketfart, minst sagt. 3,5 år efter att Linus satt sin fot på första höjdhoppsträningen kvalade han in till OS i Aten. 

Skrivet av: Anna Laurell Nash

”Det var jäkligt häftigt att kvala till OS som 18 åring och kul att vara där. OS var mitt första stora seniormästerskap och allt gick liksom min väg fram dit. Efter OS började min utveckling plana, det var då det började bli jobbigt.”

Hur gick det på OS då? Jo Stefan Holm hoppade hem ett guld och Linus hamnade på en 20:e plats. 

Att OS skulle bli det första riktigt stora mästerskapet kan ju tyckas vara lite fräckt men i verkligheten har man inte så mycket att falla tillbaka på. Av media fick Linus stämpeln att han trots sin potential och talang inte lyckades när det gällde. Det var en stämpel som färgade av sig. Förbundet tog inte ut honom på kommande VM året därpå och Linus själv kände en allt högre inre press.

2006-2008 var Linus bästa år i karriären enligt honom själv, det var inte så många motgångar under de åren utan snare positiva känslor. Han var rankad topp tre i världen och fick uppleva livet på touren för första gången och alla nya och positiva intryck. Det var också nu han lärde sig att hantera den yttre pressen. Linus skapade strategier för att inte ta in vad omvärlden tyckte och tänkte under viktiga tränings- och tävlingsperioder, och det hjälpte. På inomhus EM 2006 plockade han hem ett brons och kände att ”nu vänder det”. Efter det hade han tre grymma mästerskap i rad. 

Man kan ha strategier för att stänga ute omvärlden vissa perioder men inte hela tiden. Även med den yttre pressen under kontroll så måste man ju hantera den inre pressen. 

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.