Världsbäst på dubbla karriärer!

Kent Lindahl (RF), Cecilia Ferm (Cissi Ferm – Shape Up) höll en givande föreläsning om på Bosön om hur det är möjligt att kombinera studier och idrottande.

Text av: Kristian Åderman

Kent berättade tillsammans med Cissi om vår svenska modell för idrottsgymnasier och möjligheterna som finns att kombinera idrott och studier. Riksidrottsförbundet tror att det finns ett särskilt nationellt intresse för att utveckla samarbetet mellan akademi och idrott. För att kunna kombinera elitidrott och akademisk utbildning krävs ett förbättrat samarbete mellan idrottsrörelsen och akademin. Detta behövs för att vara konkurrenskraftiga i framtiden på den internationella arenan.

Kent Lindahl

 

 

 

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

En ny satsning på Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) ska öka forskning och kunskapsutveckling inom olika specialidrotter samt utveckla särskilda utbildningssatsningar som exempelvis en ny tränar- och lärarutbildning i samarbete med lärosäten. Men först och främst handlar det om att just utveckla en modell för att kunna kombinera elitidrott och utbildning på den akademiska nivån.
Läs mer på http://www.svenskidrott.se/Elitidrott/Riksidrottsuniversitet/

Det bedrivs forskning vid bland annat Högskolan i Halmstad, Malmö universitet och Göteborgs universitet kring dubbla karriärer och RF har tagit fram Nationella Riktlinjer för detsamma. Detta ligger i linje med flera olika EU-projekt inom området Dubbla Karriärer. Förhoppningsvis kommer färre ställas inför valet: Utbildning eller idrott?
Detta verkar lovande inför framtiden!

Cissi Ferm är en fascinerande person som lyckats trots tuffa odds. Hon är nu 42år och kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär inom Basket. Nu förtiden är hon personlig tränare i egen regi. Hon berättade om sin uppväxt och vilka utmaningar hon ställdes inför som döv. Bland annat var det tufft att vara utanför ”snacket” runt idrotten.
Med hjälp av stöttande föräldrar och stor begåvning testade hon flera idrotter, men fastnade för Basket. Dubbla landslag – hörande och döva.

Cissi Ferm

(

Så sakta hittade hon strategier för att hantera vardagen i alla svårigheter blev dövskolan som en trygg bas för återhämtning. Kommunikation är och har varit den största utmaningen i hela hennes liv.

Tips från Cissi:

  • Viktigt att våga misslyckas.
  • Lär av motgångar, hitta lösningar och kom vidare.
  • Lära sig tidigt hur man når mål.
  • Om man redan under gymnasiet lär sig rutiner för att hantera och kombinera de dubbla karriärerna så kan man använda de rutinerna som grund under hela livet.
  • Slutligen säger Cissi att hon inte ångrar de val som hon gjorde under sin karriär och att hon valde idrotten framför det sociala i många sammanhang – valde bort det normala.

 

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.