Jag har studerat och jobbat under nästan hela min idrottskarriär. För mig var det naturligt och egentligen inget medvetet val eller så valdes det åt mig genom min uppväxt och akademiska förebilder. Jag vet inte vad, men att ha parallella karriärer har betytt otroligt mycket för mig men har samtidigt kostat en hel del. Jag vet att alla, idrottare eller ej, inte lika självklart som jag skulle välja den akademiska banan.
Text: Anna Laurell Nash, Olympisk boxare och PhD i kemi
Varför ska man egentligen göra något annat än att idrotta? Det bästa som finns i livet! Den frågan har jag ofta fått och med rätta. Elitidrott kräver mer energi än de flesta kan mobilisera och kan vara otroligt tufft att kombinera med något annat. Men argumenten för att kombinera idrott med studier är många.

Olympisk boxare och PhD i kemi
Kanske är det så enkelt som att man måste göra något annat än bara idrotta för att trygga sin ekonomiska överlevnad. Det låter kanske konstigt men i Sverige är många elitidrottare inte ”proffs” som kan leva på sin idrott. De klarar sig inte ekonomiskt utan andra inkomster. För att nå sina drömmars mål inom idrotten måste man då yrkesarbeta eller studera parallellt.
Att välja att studera har många fördelar. I vissa fall kan det vara lättare än att jobba eftersom det är mer flexibelt. Man kan lika gärna plugga på träningslägret som hemma vid köksbordet och allt fler högskolor väljer idag att satsa på att göra flexibla studieprogram för elitidrottare.
Studier kan bidra till den mentala utvecklingen och inspirera till utveckling på det personliga planet. Det är också ett sätt att skapa en parallell framtid för sig själv och öppna dörrar för en potentiell yrkesbana och en lättare framtida karriärövergång. Vi kanske inte ska glömma att det dessutom är kul att plugga.
Den här artikeln är låst
Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!