Boktips: Positiv Psykologi inom idrotten!

Positive Psychology in sport and Physical Activity

Redaktörer: Abbe Brady och Bridget Grenville-Cleave

Redaktörerna ställer en viktig fråga – hur kommer det sig att vi vet relativt lite om positiva känslor och upplevelser inom idrotten? Det är intressant med tanke på den positiva psykologins starka framfart under de senaste 20 åren. Frågan förstärks också av att detta är den första boken som sammanfattar forskning på temat positiv psykologi utifrån ett idrottspsykologiskt perspektiv. 

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Författarna vill kommunicera att en utgångspunkt i positiv psykologi är viktig för att lyfta fram alternativa forskningsfrågor med en bas i hälsa, välbefinnande och vad som fungerar. I boken finns även en balanserad kritik, att mer forskning i många fall behövs innan vi kan uttala oss med säkerhet. 

Målgruppen för boken är bred, vilket kan vara både en styrka och en utmaning. Detta återspeglas i att kapitlen som berör olika teman skiljer sig lite åt i uppbyggnad. En del kapitel har case studies och reflektionsfrågor, andra har mer personliga reflektioner eller sammanfattningar av forskningsläget.

Teman som flow, motståndskraft, optimism, mindset, och tacksamhet är intressant läsning för många tränare, utövare och rådgivare. Med hjälp av referenserna i slutet av varje kapitel finns även en möjlighet att hitta flera grundläggande referenser som hör till respektive tema. De svenska idrottspsykologiska forskarna och rådgivarna Carolina Lundqvist och Henrik Gustafsson har också bidragit med ett spännande kapitel om hopp och optimism inom idrotten. 

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.