Dubbla karriärer: Curling på elitnivå tillsammans med högskolestudier 

Almida De Val berättar om sina nuvarande dubbla karriärer där hon spelar curling på elitnivå och samtidigt studerar på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Almida och hennes lags matchcoach Margaretha Sigfridsson berättar också om hennes tidigare dubbla karriärer där hon spelade curling på världsnivå kombinerat med studier och senare med jobb. 

Skribent: Emil Andersson 

Via digitala hjälpmedel får jag chansen till en dubbelintervju med två kvinnor som jag märker brinner för sporten curling. Redan som åttaåring började Almida spela curling efter att Lag Anette Norberg tog OS-guld 2006. 15 år senare tillhör hon nu ett av Sveriges bästa lag; Team Wranå/Panthera och representerar Sverige i mixed dubbel tillsammans med Oskar Eriksson. Vid sidan av idrottssatsningen läser Almida en femårig civilingenjörslinje inom design och produktframtagning med masterinriktning mekatronik vid KTH. En av Almidas tidigare förebilder har hon nu som matchcoach, nämligen Margaretha Sigfridsson som bland annat vann ett silver på OS i Sochi 2014. Margaretha började också tidigt spela curling och således har kombinerat curlingen och skolan ändå från grundskolan till universitetsstudier och senare heltidsjobb.

Eftersom inte alla i Team Wranå/Panthera är bosatta i Stockholm genomför Almida och hennes lagkamrater mycket av träningen individuellt och utan en tränare som är kopplad till laget. Almida beskriver att det är vanligt inom curlingen med mycket egenträning och att lagkamraterna tränar varandra, sedan så ofta som möjligt genomför de träningshelger tillsammans. Oftast lägger laget upp en träningsplanering med olika fokusområden tillsammans med Margaretha efter att de genomfört och utvärderat en tävling. Margaretha tillägger att de stora penseldragen görs innan säsong baserat på tidigare års säsongsutvärdering kring vad laget är bra på och kan bli bättre på. 

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.