Dubbla karriärer: Curling på elitnivå tillsammans med högskolestudier 

Almida De Val berättar om sina nuvarande dubbla karriärer där hon spelar curling på elitnivå och samtidigt studerar på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Almida och hennes lags matchcoach Margaretha Sigfridsson berättar också om hennes tidigare dubbla karriärer där hon spelade curling på världsnivå kombinerat med studier och senare med jobb. 

Skribent: Emil Andersson 

Via digitala hjälpmedel får jag chansen till en dubbelintervju med två kvinnor som jag märker brinner för sporten curling. Redan som åttaåring började Almida spela curling efter att Lag Anette Norberg tog OS-guld 2006. 15 år senare tillhör hon nu ett av Sveriges bästa lag; Team Wranå/Panthera och representerar Sverige i mixed dubbel tillsammans med Oskar Eriksson. Vid sidan av idrottssatsningen läser Almida en femårig civilingenjörslinje inom design och produktframtagning med masterinriktning mekatronik vid KTH. En av Almidas tidigare förebilder har hon nu som matchcoach, nämligen Margaretha Sigfridsson som bland annat vann ett silver på OS i Sochi 2014. Margaretha började också tidigt spela curling och således har kombinerat curlingen och skolan ändå från grundskolan till universitetsstudier och senare heltidsjobb.

Eftersom inte alla i Team Wranå/Panthera är bosatta i Stockholm genomför Almida och hennes lagkamrater mycket av träningen individuellt och utan en tränare som är kopplad till laget. Almida beskriver att det är vanligt inom curlingen med mycket egenträning och att lagkamraterna tränar varandra, sedan så ofta som möjligt genomför de träningshelger tillsammans. Oftast lägger laget upp en träningsplanering med olika fokusområden tillsammans med Margaretha efter att de genomfört och utvärderat en tävling. Margaretha tillägger att de stora penseldragen görs innan säsong baserat på tidigare års säsongsutvärdering kring vad laget är bra på och kan bli bättre på. 

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Vanligtvis tävlar och reser Team Wranå/Panthera mycket, ungefär varannan helg, vilket innebär att de åker någonstans i Europa eller Kanada och stannar där uppemot två veckor. Men detta året har inte varit som vanligt på grund av covid-19, så laget har inte alls kunnat tävla i samma utsträckning. Istället har mycket tid spenderats på hemmaplan och i träningshallen. Eftersom Team Hasselborg spelar för samma klubb så har de ändå kunnat genomföra några matcher sinsemellan. För Almidas del har det blivit lite mer tävlingar med tanke på att hon också har spelat mixed dubbel. 

Gällande plugget var det självklart för Almida att börja studera efter gymnasiet. Hon har alltid kombinerat curling med sina studier fram till högskolan och aldrig haft några tankar på att kombinationen curling och högskolestudier inte skulle gå. Med det sagt är hennes dubbla karriärer inte heller en ”piece of cake”, Almida har blivit duktig på att planera och att göra saker i tid.

KTH är tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) ett av fem riksidrottsuniversitet (RIU) i Sverige, vilket syftar till att möjliggöra kombinationen av elitidrott och universitetsstudier. Bland annat erbjuds Almida stöd i form av kurser i idrottspsykologi, möjlighet att anpassa studietakten och flytta tentor, träffa andra elitidrottare i samma situation, hjälp med träningsupplägg och fystester. Även om detta har underlättat till viss del så beskriver Almida att det fortfarande finns saker att utveckla. Exempelvis har hon inte fått så många tentor flyttade av praktiska skäl vilket bidragit till att hon fått skriva många omtentor på grund av att hon varit bortrest vid tentatillfällena. Detta har varit Almidas största hinder, således hoppas hon på att möjligheten att flytta tentor i framtiden kommer att underlättas vid KTH/GIH. Förhoppningsvis kommer det snart också finnas en möjlighet till inspelade digitala föreläsningar så att Almida och andra idrottare i hennes sits slipper jaga kompisarna efter anteckningar från föreläsningar. Stödet från hennes snälla klasskompisar beskriver Almida som en av anledningarna till att hon klarat dubbla karriärer så bra. Värt att notera är att det kan finnas lokala skillnader mellan olika RIU och lärosäten men alla följer de nationella riktlinjer som Riksidrottsförbundet har satt upp för elitidrottares dubbla karriärer. 

Almida har varierat sin studietakt efter curlingen, så under högsäsong har hon ibland studerat på 50% för att sedan under lågsäsong studerat 100% och tagit ikapp resten under sommaren. Dock innebär studier på halvfart endast halva CSN, så stundtals har det varit tufft ekonomiskt för Almida. Som tur är har hon fått Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium tre år i rad nu men ändå har hennes snälla föräldrar behövt stötta upp ekonomin. I en drömvärld hade det funnits fler stipendier att söka för elitidrottare som studerar, så att fler elitidrottare kunde få ta del av hjälpen. Lyckligtvis har Team Wranå/Pantheras sponsorer som täcker upp ekonomiskt för all curling (mat, boende etc. på resor).

Det är ingen tvekan om att curlingen går i första hand för Almida. Livet med dubbla karriärer innebär en del prioriteringar och uppoffringar för att kunna ha balans i livet, det kan både Almida och Margaretha intyga om. Det typiska studentlivet har ingen av dem levt men samtidigt berättar Almida att ”jag får så mycket liksom positivt ur curlingen, det är så kul, så att jag saknar inte ens att jag missar den där festen eller tillställningen”. Båda två förklarar att det är viktigare att få ihop pusslet med återhämtning, mat och sömn. På ett socialt plan får Almida chans att träffa sina kompisar (och samtidigt motståndare) från andra länder när de är iväg på tävlingar. 

Almida De Val Ålder: 23 år Bor: Stockholm Sysselsättning: Curling på elitnivå och student vid KTH Lag: Team Wranå/Panthera, samt mixed dubbel med Oskar Eriksson Utbildning: Kandidat i design och produktutveckling, studerar nu master i mekatronik Idrottsliga meriter (urval): 1 SM-guld och 1 SM-guld i mixed dubbel, 2 elitserie-guld, 4 världstoursegrar, 1 J-VM-guld, 1 J-VM-silver Bästa idrottsminne: Junior VM-guldet 2017 i Sydkorea

Margaretha avslutade sin curling-karriär för ungefär fyra år sedan och gick istället över till att coacha Team Wranå/Panthera. Innan dess hade hon möjlighet att spela curling på heltid under fyra års tid. Annars under hela sin curling-karriär hade hon antingen heltidsstudier eller jobb vid sidan men hon beskriver att det inte går att jämföra hur det var då med dagsläget. Det krävs så mycket mer idag för att nå världstoppen och det är många fler som spelar på heltid. När Margaretha spelade var de oftast iväg i kortare perioder, torsdag till söndag medan idag är Team Wranå/Panthera iväg veckovis till exempelvis Kanada. Därmed är det betydligt tuffare att ha dubbla karriärer idag beskriver Margaretha. Hon fortsätter berätta att det annars krävs ungefär samma sak, ”Det krävs ju en otrolig disciplin och en liksom koordinationsförmåga och planera sina veckor och sina säsonger”.  Precis som Almida har hon också behövt göra en del omtentor för att hon var iväg på tävling.

Almida vill poängtera att det inte bara är hon i sina dubbla karriärer, det är mycket bakom som inte alltid syns. För att klara av dubbla karriärer behövs stöttning från laget, coacher/tränare, familj, partner, sponsorer och övriga resurser runt omkring. 

När Team Wranå/Panthera och Margaretha är iväg på tävlingar är det naturligt för de i laget som studerar att plugga emellan matcherna medan de som har dubbla karriärer med jobb har andra behov. Margaretha betonar att det är viktigt att ha en dialog, vara öppen och visa förståelse. Planering är en annan sak hon lyfter som viktigt, med en bra planering följer större utrymme för fria stunder. Med tanke på att gruppen spenderar mycket tid tillsammans dygnet runt så har de blivit extremt tajta och känner varandra väl vilket står till deras fördel.

Margaretha upplevde att jobb och curling var betydligt svårare att kombinera än studier och curling men det beror också såklart på vilket jobb det rör. I hennes nuvarande uppdrag som coach är det som att hon fortfarande har dubbla karriärer med jobb och coaching. Hon åker med laget på de flesta tävlingarna trots att det betyder att hon blir borta från sitt ”vanliga” jobb. Margaretha beskriver att det är enklare nu att ta med sig jobbet till curling-tävlingarna eftersom hon fortfarande kan svara på mail och vara med på möten om det passar tidsmässigt. Även om det ibland kan kännas som hon är till besvär på jobbet så beskriver hon att de allra flesta tycker det är kul med idrott, så att de stöttar henne i detta. Hon får ett visst coachstöd från Svenska Olympiska Kommittén som är inbakat i Team Wranå/Pantheras ekonomiska stöd vid internationella tävlingar. 

I Sverige är det endast två lag inom curlingen

Margaretha Sigfridsson Ålder: 45 år  Bor: Sundsvall  Sysselsättning: Matchcoach för Team Wranå/Panthera och samtidigt heltidsjobb på TietoEvry  Idrottsliga meriter (urval): 1 OS-silver, 4 VM-silver, 2 EM-guld, 1 EM-silver och 1 EM-brons Bästa idrottsminne: Vinsten i semifinalen 2014 vid OS i Sotji

som lever på sporten på heltid, vilket betyder att Almida och Margaretha inte är ensamma om att ha dubbla karriärer. Troligen ser det ut såhär i många andra mindre sporter idag, därmed hoppas jag att denna text har bidragit till en gnutta mer förståelse och kunskap om hur det kan se ut att leva ett liv med dubbla karriärer. 

Till sommaren blir Almida klar med sina studier, då väntar jobb även för henne. Hon söker främst ett jobb som är kombinerbart med hennes curling. Den stora satsningen för Team Wranå/Panthera är mot OS 2026 och för Almida i mixed dubbel är målet OS 2022. Hur det går med dessa planer kan ingen veta, det får tiden utvisa. Jag håller tummarna och önskar dem lycka till. 

 

[/ihc-hide-content]

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.