“Det var lika mycket min sjukdom som hans”

I ett känslomässigt panelsamtal intervjuades Fredrik Björk av Erica Hellberg om deras jobbiga upplevelser av att växa upp med en förälder i alkoholmissbruk. Fredrik kom att bli elitfotbollsspelare och berättade om den tuffa vägen dit.

Referat ifrån Bosön 2019 skrivet av: Mikael Nilsson

Fotbollen blev för Fredrik ett sätt att försöka få sin pappa nöjd. På planen visade sig de jobbiga erfarenheterna i en rädsla för att misslyckas. Detta ledde till att han bytte klubb ofta för att inte behöva leva upp till förväntningarna han hade skapat. Måendet varierade och kunde visa sig i aggression mot lagkamrater. En trötthet och orkeslöshet kunde komma också ibland. Men samtidigt som detta medförde även fotbollen en stund där det jobbiga kunde distraheras av annat. [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Fredrik pratade aldrig om sina bekymmer för någon utan såg sig aldrig vara redo för det. Trots att det är en lagsport menar Fredrik att den aktive oftast förväntas klara sig själv. Inte förrän pappan var döende vågade han ta steget till att prata med en idrottspsykolog kopplat till laget i Norge. Där upplevde han att mycket av det tunga släppte och han presterade sin bästa fotboll någonsin, trots de tuffa förhållandena i familjen.

Idag är Fredrik själv tränare och berättar hur han kan använda sig av sina erfarenheter till att visa omsorg för alla spelare, att inte döma beteenden för hastigt utan ta reda på orsaken till dessa. Detta önskar han rent generellt att ledare var ännu bättre på. Familjeförhållanden kan påverka i vilken utsträckning den aktive t ex. kan förhålla sig till tider och att betala in avgifter så att vara mer flexibel tycker han vidare är viktigt.

 

[/ihc-hide-content]

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.