Fredrik Wetterstrand

Vårkonferensens förste talare var ingen mindre än Fredrik Wetterstrand. Fredrik arbetar som landslagscoach i det svenska

Text av Hanna Särman

damlandslaget i golf. Han startade som tränare i flicklandslaget, och fick chansen att kliva med flickorna upp på seniornivå när det var dags för dem att ta det steget i karriären. Samtliga flickor som Fredrik följt med upp i seniorgolfen har blivit bättre än tidigare kvinnliga golfare. Fredrik är även golfcoach på SGF Elitmiljö i Halmstad, som är till för elitsatsande golfspelare som vill kombinera studier på Högskolan i Halmstad med en elitsatsning i en utvecklande miljö. Han är även golfcoach på Aspero idrottsgymnasium i Halmstad, och har en lång erfarenhet av att arbeta som golfcoach då han varit aktiv sedan 1996 i Haverdals Golfklubb.

Text av: Hanna Särman

Fredrik kickstartade årets upplaga av vårkonferensen med en föreläsning om teamutveckling där han lyfte framgångsfaktorer och utmaningar som han har stött på under sina år som golfcoach. [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ] De framgångsfaktorer som han listade upp var: vision och kunskap, träning som inlärning, växa som människa, samt individen, nätverket och gruppen. Vision och kunskap var den första framgångsfaktorn som Fredrik talade om och berättade hur de arbetar med detta i landslaget. Slogans är något som de arbetar aktivt med att förmedla till atleterna, och dessa fungerar som värdeord eller ledord av något slag inom laget. Sammanlagt berättade Fredrik om sex stycken slogans som landslaget arbetar med och utefter, varav den första löd: ”Det är möjligt att nå toppen!”. Syftet bakom orden är att uppmuntra atleterna till att tro på sig själva och sin förmåga att bli så bra som möjligt inom sin idrott. Arbetet bakom denna slogan bestod av att unga tjejer som spelar golf får lov att träffa landslagsspelare och konversera med dem, ställa frågor och umgås. På så vis ser de unga tjejerna att proffsen är helt vanliga människor som har tränat hårt för att nå dit de är idag, och det inspirerar därför ungdomarna till att fortsätta träna hårt för att nå sina mål. 

En annan slogan som Fredrik lyfte, som verkligen fick mig att reflektera, var: ”En satsning kan aldrig vara bortkastad!”. Allt som en atlet får med på köpet, genom att satsa på sin idrott, i form av läger, tävlingar, träningar och utmaningar, kommer i slutet av dagen att vara värt det, oavsett om det handlar om personlig eller idrottslig utveckling. Så länge atleten inte ser några nackdelar med sin satsning kommer det vara lättare att satsa hårt för att nå toppen. Fredrik menade på att de atleter som ser sin satsning som bortkastad bara för att de inte har nått den absoluta toppen har helt fel. Oavsett hur långt individen tar sig kommer hen alltid ha med sig erfarenheterna från dessa tillfällen, och den sortens kunskap är värdefull. 

Fredrik fortsatte med att berätta om träning som inlärning och hur golfen idag går i motsatt riktning mot vad forskning förespråkar. Idag tränar många golfare individanpassat, enskilt och nöter samma slag gång på gång. Forskning om motorisk inlärning förespråkar alltså raka motsatsen, mer gruppträning och träna beslutsfattande. Låt spelare stå i centrum även på träning och låt dem känna på pressen av att ligga sist eller först även i träningssammanhang för att normalisera dessa processer. 

Avslutningsvis berättade Fredrik om hur individualiseringen inom idrotten har lett till en attityd som inte är gynnsam för atleternas utveckling, då spelarna ser varandra som konkurrenter i stället för att dra nytta av varandras kunskap och erfarenhet. Han har i stället noga implementerat en beteendeinriktad värdegrund i det svenska damlandslaget. Några exempel på dessa värdegrunder är att det är bra för alla om en av spelarna tar sig till nästa nivå, prata med varandra och inte om varandra, det är roligare att vinna om andra vill att du ska vinna, samt du är inte en bättre människa för att du spelat bra golf. Fredrik delade till slut med sig av några nycklar till hans framgångsrika coachningsfilosofi, där han ansåg att man ska skapa ett inlärningsorienterat klimat där människor vågar att misslyckas och ställa frågor. Han berättade även att mental styrka inte handlar om att bli av med sina negativa tankar och känslor, för det går inte. Man ska i stället lära sig att gå emot dem. Fredrik lämnade oss med ett citat som knyter ihop säcken för hela föreläsningen: ”Du får inte ett bättre resultat än vad du är mogen nog att hantera som människa”.

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.