Sofie Andersson och Andrea Hjelmåker

Vårkonferensen tog ny fart efter Fredrik Wetterstrand, och näst på tur stod Sofie Andersson och

Text av Hanna Särman

Andrea Hjelmåker. Sofie arbetar som elit- och landslagschef på Svenska Innebandyförbundet, och Andrea arbetar som idrottspsykologisk rådgivare åt det svenska herrlandslaget i innebandy och är även utbildningsansvarig på Svenska Innebandyförbundet. Deras föreläsning handlade om svensk innebandys idrottspsykologiska resa, om landslagsverksamheten samt resan till VM-guldet 2021. 

Text: Hanna Särman 

Tjejerna inledde med att ge lyssnarna en inblick i innebandyns struktur idag och hur omständigheterna runt sporten ser ut. Sporten grundades i Sverige år 1981 och idag är 106 000 spelare licensierade i vårt avlånga land. Sverige är en av fyra toppnationer inom sporten, tillsammans med Finland, Schweiz och Tjeckien. Trots att innebandy grundades i Sverige, är Sveriges största inomhussport och att Sverige är en av toppnationerna, är det bara 30% av alla aktiva som är tjejer/kvinnor. Denna siffra är något som Innebandyförbundet arbetar aktivt med att försöka höja. [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Sofie Andersson

Fortsatt berättade de om resan hit och de gamla utbildningarna som bestod av pusselbitar, där idrottspsykologin var inbakad i andra ämnesområden. Förr gjordes stöt-insatser med idrottspsykologi i landslagen och det var aldrig något som arbetades med långsiktigt. Det kunde handla om en föreläsning här och där inför större mästerskap, men inte mer än det. Allt förändrades när Sofie fick testa på att arbeta idrottspsykologiskt med U19-damlaget i nästintill ett år innan hon fick ett nytt uppdrag, denna gång i herrlandslaget. Responsen var mycket positiv och både spelare och ledare förstod betydelsen av att arbeta med de psykologiska bitarna också, och inte bara fysik, teknik och strategi. 

Idag har ett nytt utbildningssystem integrerats där idrottspsykologin är ett eget ämne i alla ledarutbildningar och får mer tid och uppmärksamhet. Tre idrottspsykologiska fokusområden har tagits fram och ligger som grund för innehållet i utbildningarna. Dessa är: fokus på rätt saker, göra varandra bättre och långsiktigt välmående. Andrea och Sofie berättade att de har tagit mycket inspiration av den idrottspsykologiska resan som fotbollen har gjort och applicerat mycket av den kunskapen och erfarenheten på innebandyn. Idag har båda seniorlandslagen i innebandy idrottspsykologiska rådgivare och på sikt vill man även anställa fler i U19-landslagen, men i dagsläget är det en resursfråga. Svenska Innebandyförbundet ingår även i ett samarbete med Riddargatan 1, en privat psykologmottagning för elitidrottare på landslagsnivå i Stockholm, dit spelare och ledare kan gå om de behöver extra eller mer klinisk stöttning utöver det som förbundet kan erbjuda dem.

Andrea Hjelmåker

Framgångsfaktorer och utmaningar kring den idrottspsykologiska resan var även något som tjejerna delade med sig av. Den största utmaningen som tjejerna stått inför de senaste åren har varit Covid-19 pandemin och allt som påverkat idrottsvärlden relaterat till det. Mästerskap som ställs in eller skjuts upp, restriktioner kring träningar, matcher och det vardagliga livet i sin helhet. Nästa utmaning har varit att hitta ett förtroende för spelare och ledare, och att få individerna de jobbar med att tro på processen. Utifrån utmaningarna har tjejerna dragit stor erfarenhet som de delade med sig av på konferensen, och de avslutade med att sammanfatta sina framgångsfaktorer i dessa punkter: 1) Ta initiativ och kom med konkreta förslag där behov finns, 2) Ha en långsiktig plan och jobba samtidigt efter rådande förutsättningar, 3) Ha tålamod, 4) Använd ett språk som känns igen och hitta en kompromiss med dem du ska prata med, 5) Var kreativ med resurser och använd befintliga stödsystem, be om hjälp, 6) Dela med dig av kunskap och erfarenhet, 7) Våga testa!

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.