Peter Haberl

Den andra talaren på söndagen (under SIPFs vårkonkferens 2022) var Peter Haberl, han jobbar just nu som

Text av: Casper Hällström

”senior sport psychologist” för USA:s olympiska kommitté. Hans föreläsning grundade sig i hur man kan använda mindfulness som träning, utifrån olika arbetssätt för att främja prestationen. Under ett mästerskap har atleterna olika roller när dem kommer till mästerskapet. Han menar att det är skillnad att ha ett favorittryck på sig, jämfört med en grupp individer som gör sitt första mästerskap vilket kommer påverka lagets status och prestation på olika sätt. Detta är en naturlig följd enligt den litteraturen Peter lutar sig mot, det vill säga att om ett lag vinner och får självförtroende, kommer laget vid senare tillfälle uppleva en press vid tävling eftersom de ses som en favorit. 

Text av: Casper Hällström

Peter återkommer vid flera tillfällen till uppmärksamhet och fokus. Han liknar det med metaforen att tjuven snor vår uppmärksamhet från att vara i nuet, vilket han kopplar samman med ACT (Acceptance and Commitment Therapy). I hans jobb med sina atleter hjälper han dem att lära sig fokusera och återfokusera, kan de fokusera på spelet trots distraktioner runt omkring kommer det vara positivt uttrycker Peter. [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Han valde att dela en spännande resa när han fick följa ett team under längre tid, laget han arbetade med var det framgångsrika kvinnliga amerikanska vattenpololandslaget. Han har själv varit med från 2007 och arbetat med laget och fått vara med i både med och motgång. De senaste åren har laget varit väldigt framgångsrika på mästerskap och vunnit både OS-guld, samt VM-guld vid upprepade tillfällen. Resan som han berättade om handlade om hur det gick att förflytta gruppen, till ytterligare högre nivåer trots tidigare segrar. En strategi som han har använt sig av tidigare med andra grupper, för att pressa dem på ett framgångsrikt sätt, är genom att göra fysiska utmaningar för atleterna som är skiljt från de vanliga utmaningarna som de möter i sin idrott. Han valde att i september 2019 åka på en retreatresa i Colorado med landslagstruppen, för att förbereda dem inför OS 2020. Han ville skapa en erfarenhet som var unik för gruppen, vilket skulle höja lagsammanhållningen. Han ville även förbereda dem för framtida stormar på vägen fram, vilket han gjorde genom att atleterna tränade mindfulness. 

Han utgick från metaforen ”fork in the road”, det innebär att vi alla kommer få utmanande tankar och känslor vilket potentiellt kommer fånga dig och din uppmärksamhet. Hans lösning på detta var att träna på att fokusera, genom ACT-träningen blir atleterna mer medvetna om sina tankar och känslor. Han menar att ACT kan hjälpa oss att gå i värderad riktning när jobbiga situationer uppstår, exempelvis fick spelarna på denna retreat simulera OS-tävlingen framför sig och utforska vad som kan gå fel i tävlingssituationen. Efter denna resa upplevde många att den hade givit gruppen mycket, men ett stort bakslag uppkom när Covid-19 bröt ut och OS-mästerskapet flyttades fram vilket var en tydlig ”fork in the road” process där motivationen naturligt sjönk i gruppen.  

Ungefär ett år senare när laget var på plats i Tokyo på OS, fortsatte laget med mindfulnessträning i gruppkonstellationer för att använda sig av social träning och feedback, innehållet var främst kring medvetenhet, koncentration, tacksamhet och mod. Laget kände sig väl förberedda men åkte på en ”fork in the road” situation när de redan i gruppspelet förlorade mot en sämre rankad nation. Laget tog sig dock samman och fortsatte arbeta kontinuerligt med mindfulness tillsammans, på samma sätt utförde tränaren även denna procedur mellan matcherna. Slutligen tog sig USA till final och mötte där Japan och kunde tillslut vinna det efterlängtade OS-guldet. Effekten av förberedelserna som Peter hade hjälpt dem med via mindfulness, verkade ha en stor inverkan på framgången enligt spelarna. Lagkaptenen Maggie Steffens uttalade sig följande i en amerikansk tidning vilket symboliserar vikten av mindfulnessträningen ”He wanted to put us in a situation that we´ve never been through before, and it worked. We all were nervous heading into it, but it was really rewarding. It was a shared experience shared adversity that we had overcome together”. 

Jag tycker det var häftigt att höra Peters idrottspsykologiska arbete med mindfulness, vilket gav gruppen ytterligare nivåer i sin prestation som de själva blev positivt överraskade över.

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.