Go soft or go home?

Vi har fått hjälp av flera vassa skribenter att referera föreläsningarna! 🙏😁 Läs referatet är skrivet av Charlotte Sylwander från Högskolan i Halmstad om Philipp Röthlins föreläsning på SIPFs konferens 2019!
***
Philipp Röthlin, forskare från Swiss Federal Institute of Sport Magglingen, är först ut bland föreläsarna under SIPF Vårkonferens 2019. Philipp forskar inom tillämpad idrottspsykologi och har ett extra intresse för mindfulness och self-compassion, vilket även var temat för vårens konferens. [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

 

Rubriken är ”Go soft or go home?” och föreläsningens syfte är att ge publiken en överblick av de empiriska studier som finns när det kommer till self-compassion inom idrotten. Föreläsningen är tvådelad och inleds med en kortfattad summering om vad self-compassion innebär. Begreppet består av tre delar: mindfulness, self-kindness och common humanity som i sin tur innebär att ha en öppenhet och mindfull medvetenhet, att vara snäll och förstående mot sig själv samt att vara medveten om att svårigheter existerar. Det finns tre olika emotionella system där self-compassion ingår i det stabila, lugna och belåtna systemet. Övriga system är hot och skydda-systemet samt det drivande, spännings- och målsökande systemet. Dessa emotionella system kan lätt hamna i obalans till exempel av att hot och skydda-systemet är för påslaget på grund av olika stressorer. Det är i dessa fall som self-compassion och mindfulness har extra stor betydelse för att skapa och vidhålla balans.
Vidare till del två beskrivs den empiriska forskningen som finns i dagsläget som bristande men att området är relativt nytt, åtminstone när det kommer till kopplingen till idrotten. Det finns få studier inom idrottskontexten och bland atleter men desto fler studier på den generella befolkningen. Det den befintliga forskningen tyder på är dock att self-compassion ökar välmåendet och att det hjälper till att hantera motgångar. Philipp trycker även på att vikten av HUR self-compassion introduceras är avgörande för hur det tas bland atleter. Avslutningsvis lyfts vikten av att ta hänsyn till personliga variabler och sociala normer när det kommer till forskning på self-compassion.
Skrivet av:
Mastersstudent inom Hälsa och Livsstil
[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.