Nyheter från FEPSAC (European Federation of Sport Psychology)

Syftet med detta bidrag är att uppdatera dig som SIPF-medlem kring vad som görs i det europeiska idrottspsykologiförbundet FEPSAC, där SIPF är medlem i. Jag sitter som representant för SIPF i FEPSACs styrelse sedan 2015. 

TEXT: Karin Moesch

Kongress: En av de viktigaste uppdrag som FEPSAC har är att anordna internationella kongresser. Tidigare har dessa kongresser genomförts vart fjärde år, men efter ett beslut 2018 kommer kongressen att hållas vartannat år framöver. Detta då kongresserna har varit mycket populära och vi ser ett ökat intresse för att erbjuda ett utbyte mellan europeiska (och internationella) forskare och rådgivare oftare än bara vart fjärde år. På grund av denna omställning kommer nästa kongress redan att hållas 2022, och därefter med tvåårsintervall. Kongressen 2022 kommer att hållas i Bella Italia, närmare sagt i Padua, mellan 11 och 16 juli. För er som är intresserade så finns redan en hemsida som ni kan kika på och som kommer bli uppdaterad fortlöpande (https://fepsac2022.eu). Några av keynote speakers har redan annonserats offentligt, och dessa är: Dr. Kensa Gunter (USA), Dr. Tadgh MacIntyre (Irland), Dr. Camilla Knight (GB), och Prof. Catherine Sabiston (CAN). Håll utkik på FEPSACs facebooksida så kommer du löpande att få mer information om kongressen. Kongressen 2024 har också redan blivit tilldelad. Då kommer resan gå till Österrike och Innsbruck (15-20 juli), och även där finns redan en hemsida (https://fepsac2024.eu). FEPSAC kongressen är ett mycket bra tillfälle att utbilda sig, uppdatera sin kunskap och få nya infallsvinklar, men även att skapa kontakter inom Europa och världen. De senaste åren har det blivit allt fler aktiviteter för tillämpade idrottspsykologer t.ex. Pre-Congress Workshops, tillämpade seminarier och workshops under kongressen. Därför rekommenderar jag även personer som jobbar främst tillämpat inom fältet att besöka en sådan kongress. 

Certifiering: [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ] 2019 lanserade FEPSAC en certifiering som riktar sig till personer som jobbar med tillämpad idrottspsykologi och som har en akademisk bakgrund. Detta gjordes då det i många europeiska länder ännu inte finns någon tydlig reglering kring vem som ska jobba inom fältet, och då det finns många olika yrkesgrupper utan tydlig akademisk bakgrund som ger sig in i fältet. Med FEPSACs certifiering (där man kan kalla sig ”Specialist in Applied Sport Psychology”) får man möjlighet att bevisa att man har en akademisk examen i grunden och en specifik utbildning inom fältet idrottspsykologi, samt tillämpad erfarenhet och gått i handledning. Denna titel får dock naturligtvis inte blandas ihop med titeln av ”psykolog”, vilket är reglerat olika i alla länder. På hemsidan finns all information om vilka kriterier som gäller för ansökan (https://fepsac.com/certification/). Ansökningsdeadline är två gånger om året, 30 mars och 30 september. I nuläge finns det 18 certifierade personer från 12 länder som har genomgått certifieringen. Målet inom de kommande månaderna och åren är att ytterligare utveckla denna certifiering, både vad gäller att göra den mer känd bland idrottsorganisationer samt skapa fler fördelar för de som är certifierade.  

Forskningssamarbete: En sak som kan vara bra för alla forskare att veta är att FEPSAC kan bli partner för forskningsansökningar, vilket kan hjälpa att styrka ansökningen. Du kan läsa mer om det på hemsidan: https://fepsac.com/research-grants/

Internship: En annan punkt som kan vara intressant för kollegor som vill komma in i arbetsfältet idrottspsykologi är att FEPSAC erbjuder bidrag à 500 Euro för att möjliggöra, respektive stödja en praktik utomlands. Två sådana bidrag finns tillgängliga varje år, och du kan se på hemsidan hur du kan ansöka för detta: https://fepsac.com/internships/fepsac-internship-grant/

Nästa deadline är 31 juli 2021. 

 

Sociala medier: Följ gärna FEPSACs aktiviteter på sociala medier för att få fortlöpande information om vad som pågår: Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=100010095409342), Twitter (https://twitter.com/FEPSAC_MC) och LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/fepsac-european-federation-of-sport-psychology-488b7a149/).

Ny webbsida: För bara någon vecka sedan har vi lanserat en (välbehövlig!) ny webbsida för FEPSAC, se www.fepsac.com. Där hittar du all information du behöver, om kongresser, certifieringen, etc. Gå gärna in och kika på den!

 

/Karin Moesch

Riksidrottsförbundet & Lunds Universitet

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.