GOTT NYTT ÅR…!? Ordförandes rader

Då var hösten här, min favoritårstid! Det är något med skolstartstiderna som jag älskar. Det är liksom bäddat för nystarter och eventuella livsförändringar. Kanske är det vilan under sommarsemestern som ger någon insikt eller inspirerar till någon beteendeförändring. Jag får en tydligare nystartskänsla den här tiden än vid årsskiftet december-januari. Borde vi inte göra en förändring här? Kanske skulle man kas- ta om och ställa till med en nyårsfest i slutet på augusti istället?

Text: Ulrika Billme

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Själv ”plöjde” jag (i ljudboksformat) en hel del böcker under sommaren, vilka gav mig viktiga och spännande perspektiv på bland annat tid, kost och fysisk aktivitet. Med en höst full av nya utmaningar, fullspäckade scheman och med det ständigt pågående livspusslet känns dessa perspektiv extra  viktiga  att ta med sig. Med hösten kommer också mörkret, och vi börjar gå på D-vita- minreserverna. Kanske är det då än viktigare – ur psykisk hälsa-synpunkt – att få in fysisk aktivitet i vardagen.

Själv tillhör jag dem som vet hur viktigt det är med fysisk aktivitet för såväl kropp och knopp och som upplever påtagliga förändringar av träningen, framförallt psykiskt, men som ändå ibland kämpar med att på ett naturligt sätt få in träningen i vardagen. Visst händer det att jag bortprioriterar träning på grund av att jag upplever tidsbrist, fast jag innerst inne vet att jag ju egentligen jobbar mer effektivt om jag också avsätter en stund till fysisk aktivitet. Alltså en fullständig tankevurpa! Bodil Jönssons bok Gott om tid och Anders Hansens Hjärnstark och Skärmhjärnan ger välbehövliga påminnelser om de tankevurporna närhelst en behöver.

Nycklarna för att jag ska få till den regelbundna vardagsträningen är perspektiven att allt räknas, och att bra träning är den träning som blir av. En kortare springtur eller ett 17 min Tabatapass på mattan hemma är liksom svårt att anse att man inte har tid med. Hunden ger mig också per automatik fler steg på räknaren, och är en bra liten promenadkamrat. Vilka är dina nycklar?

I detta nummer av FLOW lyfts olika spännande perspektiv på fysisk aktivitet kopplat till psykisk hälsa. Hoppas du fin- ner det intressant! Har du någon input eller något du skulle vilja diskutera vidare utifrån numret (eller tidigare nummer) så lyft det gärna i någon av våra kanaler! Vi är peppade på all typ av medlems-

dialog, och vill gärna vara en plattform för diskussion om idrottspsykologiska frågor.

För övrigt jobbar vi på för fullt på olika fronter i föreningen, bland annat med vår varumärkesplattform och med kommande jubileumskonferens! SIPF fyller 20 år och detta firas med vårkonferens 21–22 mars 2020.

– Med detta vill jag också önska er alla en mysig höst!

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.