Intervju med Daniel Ekvall, idrottspsykologisk rådgivare för herrlandslaget i fotboll

Hur jobbar ni med fotbollspsykologin i landslaget? Både på grupp- och individnivå.

Text: Raheb Muftee

Vi har två teman som vi har försökt att jobba med sedan 2016 då Janne tog över. Väldigt förenklat pratar vi om nästa aktion, alltså hur kan jag göra min nästa aktion så bra som möjligt oavsett vad som händer, tankar, känslor, resultat, publik, domare etc. Sedan pratar vi ännu mer idag om just teamet och laget, att göra lagkamrater bättre. Bakgrunden till detta är att i ett landslag kommer spelarna från kanske 23–25 olika lag, de kommer kanske in på en måndag och ska spela match tillsammans på fredag samma vecka, då har Janne och teamet tänkt att vi behöver vara väldigt effektiva i att få ihop detta till ett lag som presterar bra tillsammans. Detta tänker vi också är en konkurrensfördel gentemot andra nationer. 

Text: Raheb Muftee

Första dagen när spelarna kommer in har Janne ett pass som han kallar för ledstjärnor, vilket handlar om värdegrundsfrågor som vi tycker är viktiga för landslaget. Det är oftast en föreläsning på ca 10–15 minuter som kan handla om att vara osjälvisk, hjälpa varandra, förbereda sig väl etc. Janne lägger en grund redan första dagen och han har också ett uttryck som han kallar “ut med klubbtänk och in med landslagstänk”. Dag två på samlingen brukar jag ha gruppträffar med spelarna, då brukar vi dela in dom i tre grupper så att de är ca 7–8 spelare per grupp och innehållet i träffarna kan variera. En del brukar kunna vara kort utbildning om fotbollspsykologi, lite från ACT, psykologisk flexibilitet eller någon forskningsartikel kopplat till teamwork som man lite förenklat lyfter med spelarna. Största delen i gruppträffarna är att göra spelarna delaktiga, att dom får vara med och tycka till, synka och diskutera hur man kan spela bra fotboll tillsammans.

211113 Daniel Ekvall, sports psychologist, Zlatan Ibrahimovic and assistant coach Peter Wettergren of the Swedish national football team during a training session on November 13, 2021 in Sevilla.
Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / JM0224

Spelarna kommer ju från olika klubbar, på olika nivå och säkert med olika syn på det fotbollspsykologiska, hur får man ihop dom som ett team eller så att de “klickar” på dessa gruppdiskussioner? 

Ja, det kan dom ju ha men den del av det är ju Jannes ingång och tydlighet i hur han vill att det ska vara, som gör att spelarna får en tydlig riktning så att vi går åt samma håll.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.