Tips från redaktionen

Text: Ellinor Klockare

Avhandling

“Dual Careers of Swedish University Student-Athletes, av Lukas Linnér

“Dual Careers of Swedish University Student-Athletes: A Synthesis of Holistic Developmental and Ecological Approaches”

Lukas Linnér har gjort en sammanläggningsavhandling bestående av fyra artiklar vid Högskolan i Halmstad. Syftet med studierna var att studera upplevelsen hos elitidrottande högskolestudenter samt att utveckla en modell för stöd vid dubbla karriärer på högskolenivå i Sverige. Sedan 2015 finns Riksidrottsuniversitet samt Elitidrottsvänliga lärosäten i Sverige. Lukas genomförde bland annat intervjuer och enkäter med elitidrottande högskolestudenter samt undersökte egenskaper i en framgångsrik utvecklingsmiljö för dubbla karriärer med hjälp av observationer och intervjuer med fokusgrupper bestående av lärare, tränare och elitidrottande studenter med flera.

PhD Dissertation Summary_LukasLinner_2021-10-05 (diva-portal.org)

Bok

Effektiva Ledarteam

“Att bygga och utveckla effektiva ledarteam”

I boken tar författarna Susanne Meckbach, Daniel Ekvall och Göran Kenttä upp både forskning samt praktiska exempel och tips kring effektiva ledarteam. Att bygga effektiva ledarteam menar de handlar om hur alla stödfunktioner inom idrotten, exempelvis tränare, idrottspsykologer och kanslipersonal, kan samarbeta för att lösa uppgifter och utmaningar. En del i boken är utifrån forskning om Janne Anderssons ledarteam där läsaren bland annat får inblick i arbetet under VM. Författarna betonar dock att det inte finns en perfekt väg att gå utan uppmuntrar ledare, både inom och utanför idrotten, att reflektera och utvärdera sitt arbete samt våga prova nya arbetssätt.

Att bygga och utveckla effektiva ledarteam – Sisu Förlag (sisuforlag.se)

Bok

Gruppdynamik inom idrott

“Gruppdynamik inom idrott – nycklar till världens bästa lag”

Med exempel från både forskning och praktik beskriver författarna Magnus Lindwall, Urban Johnson och Pär Rylander olika perspektiv som påverkar gruppdynamik. I denna nya upplaga har exempelvis ett nytt avsnitt kring motivation lagts till samt nya modeller om gruppens effektivitet. Författarna vill ge läsaren en forskningsgrund att stå på och betonar att gruppdynamik är värdefullt inom elit- och motionsidrott samt inom individuella idrotter och lagidrotter. Förutom att rikta sig till tränare och utövare inom idrott är boken även framtagen för att kunna användas som kurslitteratur vid universitet och i tränarutbildningar. Författarna hoppas också kunna ge kunskap till idrottsjournalister och lärare i idrott och hälsa.

Gruppdynamik inom idrott – nycklar till världens bästa lag – Sisu Förlag (sisuforlag.se) 

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Bok

Problemen med teamarbete

“Problemen med teamarbete och hur du löser dem”

I boken beskriver författarna Annika Lantz, Daniela Ulber och Peter Friedrich hur du som läsare systematiskt och utifrån forskning kan lösa problem inom grupper, exempelvis problematik kring ledarskapet, arbetets utformning och gruppens mål samt konflikter. Författarna lyfter fram att varje grupp och problem är unikt och det är därför viktigt att analysera orsaken till problemet. Både forskning samt praktiska exempel presenteras. Boken är tänkt som kurslitteratur vid universitet samt till dem som jobbar med team- och verksamhetsutveckling.

Problemen med teamarbete och hur du löser dem – 9789144123547 | Studentlitteratur

Film

“Tigrar”

“Tigrar” är en film baserad på den självbiografiska boken “I skuggan av San Siro” av Martin Bengtsson. I filmen får vi följa fotbollsspelaren Martin när han som 16-åring blir såld till en italiensk storklubb. Dock förvandlas snabbt drömmen till en mardröm, fylld av höga krav och prestationsångest. I en resultatinriktad miljö blir identiteten enbart kopplad till fotbollsprestationen. Utan stöd från tränare och med lagkamrater som vill se honom misslyckas handlar det inte längre om vinst eller förlust, utan om att överleva. Filmen är regisserad av Ronnie Sandahl.

Tigrar – SF Anytime

Föreläsning

SMveckan

“Fun map – den svenska modellen”

På YouTube-kanalen “SMveckan” finns intervjuer, föreläsningar och idrottsklipp. I denna föreläsning får vi lyssna till Amanda J. Visek som är idrottsforskare vid George Washington University i USA samt idrottspsykologisk rådgivare. Hon presenterar sin forskning på vad idrottare upplever som roligt i idrotten och som i sin tur bidrar till att de deltar och stannar kvar i idrotten. Vi får även se John Lind, utvecklingsansvarig, och Sara Ridderlund, dam- och flickansvarig, från Svenska Ishockeyförbundet när de berättar om forskning som bedrivs vid förbundet och om satsning på jämställdhet. YouTube-kanalen är en del av smveckan.se som drivs av Riksidrottsförbundet.

Fun map – den svenska modellen – YouTube

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.