Värdet av självreflektion för att hålla över tid!

Ett utvecklingsprojekt om hållbart ledarskap med tränare vid Riksidrottsgymnasier i friidrott

Jobbet som coach på elitnivå innebär i regel höga krav, många resdagar, få semesterdagar och ett arbete där arbetstiden oftast saknar gränser, vilket förutsätter ett stort engagemang. 

Skribent: Karin Hägglund

Svenska friidrottsförbundet i samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och Linnéuniversitet har genomfört ett projekt 2016-2017 med syfte att främja ett hållbart ledarskap inom elitidrotten. En central del i projektet har fokuserat på självreflektion, positivt tänkande samt återhämtning och balans i livet.

friidrottstränaren Mattias Jons som coachar på junior-SM i Växjö då Rebecka Samuelsson tävlade i viktkastning.

Hållbart ledarskap i SMS-format

I projektet ingick nio coacher som arbetar som lärare och tränare på tre olika Riksidrottsgymnasier i friidrott. Under två åtta-veckors perioder genomfördes dagliga respektive veckovisa reflektioner via SMS där de ombads att skatta humör och energi på en skala ett till tio och även att ange ”highlight för dagen/veckan. Efter respektive åtta-veckors period genomfördes fokusgruppsintervjuer med coacherna med syfte att följa upp vad SMS-dagboken bidragit med utifrån olika teman. Svarsfrekvensen är hundra procent. 

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.