Ett utvecklingsprojekt om hållbart ledarskap med tränare vid Riksidrottsgymnasier i friidrott
Jobbet som coach på elitnivå innebär i regel höga krav, många resdagar, få semesterdagar och ett arbete där arbetstiden oftast saknar gränser, vilket förutsätter ett stort engagemang.
Skribent: Karin Hägglund
Svenska friidrottsförbundet i samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och Linnéuniversitet har genomfört ett projekt 2016-2017 med syfte att främja ett hållbart ledarskap inom elitidrotten. En central del i projektet har fokuserat på självreflektion, positivt tänkande samt återhämtning och balans i livet.

Hållbart ledarskap i SMS-format
I projektet ingick nio coacher som arbetar som lärare och tränare på tre olika Riksidrottsgymnasier i friidrott. Under två åtta-veckors perioder genomfördes dagliga respektive veckovisa reflektioner via SMS där de ombads att skatta humör och energi på en skala ett till tio och även att ange ”highlight för dagen/veckan. Efter respektive åtta-veckors period genomfördes fokusgruppsintervjuer med coacherna med syfte att följa upp vad SMS-dagboken bidragit med utifrån olika teman. Svarsfrekvensen är hundra procent.
Den här artikeln är låst
Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!