Att bygga och utveckla effektiva ledarteam 

Från augusti 2016 till december 2018 genomförde jag tillsammans med Göran Kenttä ett forskningsprojekt på förbundskapten Janne Anderssons ledarteam. Forskningen är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Sport Psychology och beskrivs även i vår bok, ”Att bygga och utveckla effektiva ledarteam”. Den här artikeln är ett axplock från boken. 

Text: Susanne Meckbach

Josefin Lidh illustrerar Susanne Meckbach och kollegors (2022) forskningsartikel Building the “team behind the team”: A 21-month instrumental case study of the Swedish 2018 FIFA World Cup team i en bild. Illustrationen syftar till att göra den vetenskapliga artikeln mer lättillgänglig och enklare att ta till sig.

Att samarbeta i ledarteam är ingen ny företeelse och inget som är specifikt för just idrotten. Både människor och djur har sedan begynnelsen oberoende av kultur och geografisk placering, samarbetat för att skydda sig mot olika faror, lösa olika uppgifter och problem, även om de själva inte har identifierat det som ett teamarbete. Numera har det blivit relativt vanligt att individer arbetar i ledarteam inom olika organisationer och företag, men också inom idrotten. Där det finns resurser finns en tendens mot allt större och komplexa ledarteam som utgörs av medlemmar med högspecialiserad kompetens.  

Det finns många positiva aspekter av att organisera sitt arbete i ett ledarteam. Forskning har identifierat att arbete i ett ledarteam, om förutsättningarna är de rätta, är en mycket effektiv metod för att främja trivsel, välbefinnande, goda prestationer och resultat. Teamarbete kan också främja kunskapsutveckling och trygghet, eftersom de personer som ingår i ledarteamet kan utveckla kunskaper tillsammans, samt avlasta och stödja varandra i olika situationer och skeenden. 

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Referenser: 

Elvnäs, S. (2017). Effektfull: detaljerade studier av ledarskap – så ökar du effekten av din tid. Volanate. 

Meckbach, S., Ekvall, D., & Kenttä, G. (2020). Att bygga och utveckla effektiva ledarteam. SISU Idrottsböcker. 

Meckbach, S., Wagstaff, C., Kenttä, G., & Thelwell, R. (2022). Building the “team behind the team”: A 21-month instrumental case study of the Swedish 2018 FIFA World Cup team, Journal of Applied Sport Psychology.  1-26. https://doi.org/10.1080/10413200.2022.2046658

Söderfjäll, S. (2017). To team or not to team. Vulkan. 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.