Klädregler i beachhandboll

Text: Madeleine Gustafsson och Ellinor Klockare

Under året har beachhandboll fått extra uppmärksamhet i internationella medier på grund av de internationella klädreglerna för damer som skiljer sig åt från männens. I somras protesterade det norska landslaget mot bikinitvånget och spelade i shorts under bronsmatchen i EM, vilket de sedan bötfälldes för av Internationella handbollsförbundet (IHF). Vi hörde av oss till Madeleine Gustafsson, förbundskapten för Sveriges U17-landslag på damsidan i beachhandboll och tidigare landslagsspelare, och ställde några frågor. 

För de läsare som kanske inte har följt med i media, vad handlar klädfrågan om?

Klädfrågan handlar mestadels om att vi är flera nationer nu som har satt ned foten att klädregeln i beachhandboll behöver ändras kring att damerna måste spela i trosor och BH medan männen får spela i shorts och linne. Detta gäller alltså på internationella tävlingar, utifrån reglerna från IHF.

Hur ser klädreglerna ut för kvinnor respektive män i Sverige jämfört med internationellt?

Madeleine Gustafsson, förbundskapten för Sveriges U17-landslag på damsidan i beachhandboll och tidigare landslagsspelare

I Sverige har vi ingen skillnad mellan män och kvinnor på tävlingarna. Vi deltar med de kläderna som klubben tilldelar, vilket oftast är shorts och t-shirt.

Vet du bakgrunden till varför klädreglerna på internationella tävlingar är olika för kvinnor och män?

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.