En mindfulness och neurofeedback workshop – från bordtennis VM i Halmstad till förbundsmöte i Tokyo

I samband med bordtennis VM i Halmstad genomfördes racketsportkonferensen: ”The Science and Practice of Racket Sport for Improved performance and Health: Special Focus on Table Tennis”. På denna konferens genomförde jag (Arne Edvardsson) två workshops om hur mindfulness och neurofeedback kan användas tillsammans. Upplägget blev väl mottaget och jag blev inbjuden till att föreläsa i Tokyo för japanska bordtennisförbundet. Nedan får ni läsa mina reflektioner om hur det gick till. Jag hoppas genom denna text kunna uppmuntra dig som läsare till att själv nyfiket vidare undersöka mindfulness i vilken roll du än har.

Arne Edvardsson genomför en workshop om neuromeditation under konferensen: ”The Science and Practice of Racket Sport for Improved performance and Health: Special Focus on Table Tennis” som genomfördes inför bordtennis VM i Halmstad.

Text: Arne Edvardsson

Det var trettio minuter kvar innan mina dubbla workshops skulle dra igång. Jag satte mig ner i föreläsningssalen och kopplade upp mig. Sensorerna placeras på rätt placeringar. Datorn visade upp en ren fin ”EEG kurva” över min hjärnaktivitet. Projektorn strulade dock lite så det var först efter att jag fått support som kunde börja fokusera på att göra mina mindfulnessövningar. 

Dessa mindfulnesssövningar som jag gjort så många gånger hemma i Göteborg (speciellt nu extra hårt inför konferensen). Jag har lärt mig precis hur det skall kännas för att min hjärna skall få stort utslag av ”alpha-vågor” (8-12 hz). Denna hjärnaktivitet är bland annat vanligt förekommande vid t.ex. vid olika mindfulness och meditationsövningar (Cahhn & Polich, 2006). Hemma brukar jag lätt på beställning kunna skapa denna ”alpha-aktivitet” genom att helt enkelt vila mitt fokus i en punkt i magen (ett inre fokus). Men nu när jag satt där inför dessa viktiga workshops så hände det ingenting… Min EEG svarade inte alls med någon ”alpha-aktivitet”…

Jag återupprepade min rutinen, flyttade fokus ner till en punkt under navel och vilade mitt fokus där… Lade fokus med ”känslan av hur andningen känns” utan att försöka kontrollera den… men… ingen ”alpha-respons”… EEG-kurvan svarade inte.

Tiden tickade och jag visste att om några minuter kommer de första deltagarna till den första workshopsomgången att börja komma in. Jag hade i mångt och mycket byggt upp denna workshop runt min ”EEG live demonstration” men… ingenting hände på skärmen… En lätt panikkänsla började växa sig fram inom mig… 

Arne Edvardsson förbereder en powerpoint inför Tokyoresan

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.