Ett scenario målas upp, någonting som händer precis i stunden. En groda sitter vid kanten av den gamla dammen. Sedan hoppar grodan i och det ger ifrån sig ett ploppliknande ljud. Det är allt som händer i just det ögonblicket. Det är allt som finns. Med denna metafor beskriver Mark B Andersen mindfulness.
Text: Emil Andersson
Han växte upp i San Fransisco i USA men flyttade senare till Australien där han bor nu. Mark, PhD, är utbildad psykolog och adjungerad professor på Halmstad högskola. Några av hans intresseområden är idrottares mentala hälsa, skador, interpersonlig mindfulness och neuropsykoterapi. Han arbetar idag som klinisk psykolog på en psykologiklinik med vanligt folk samt handleder och tränar andra psykologer både i Australien och internationellt sett samtidigt som han har en 10% tjänst på Högskolan i Halmstad.

Mark ser mindfulness som något övergripande snarare än en teknik bland alla andra tekniker som finns inom idrottspsykologin. Han menar att många av teknikerna någonstans handlar om samma sak; att bli närvarande, komma i kontakt med våra känslor och vad som finns därute. Exempelvis psykologiska rutiner som är designade för att få dig närvarande inför matchen/tävlingen eller delar av self-talk som fokuserar på att få idrottaren att återfå koncentrationen i stunden genom ett triggerord. Allt detta är mindfulness.
Den här artikeln är låst
Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!