Medveten närvaro inom bordtennis – intervju med Thomas von Scheele 

Thomas von Scheele var en av landslagsspelarna som tillhörde den ”gyllene generationen” inom svensk bordtennis. Han var en del av samma landslag som bland annat Jörgen Persson och Jo Waldner spelade i. Thomas har bland annat som spelare vunnit VM-guld i dubbel och har därutöver mångårig tränarerfarenhet av att leda svenska bordtennislandslag. För två år sen gick Thomas in i väggen och under hans väg tillbaka har han aktivt använt sig av mindfulnessträning. I den här intervjun reflekterar han tillbaka över sitt fokus under både spelar- och tränarkarriären.  

Text Arne Edvardsson

Bakgrund

  1. Kan du kort beskriva din bordtenniskarriär?

Jag började spela när jag var 6 år gammal. Då höll jag på med många olika idrotter men pingis var det som jag kände var roligast och som jag kände att jag var bäst i. Jag debiterade i ungdomslandlaget redan som 12-åring och blev tidigt väldigt bra. Som 17-åring var jag med i senior-VM. Sen var jag bofast i seniorlandslaget till 1999. Jag hade en ganska lång bordtenniskarriär bakom mig både inom ungdoms- och seniorlandslag. När jag tvingades sluta på grund av mina ryggdiskar så sadlade jag om och blev tränare. Därpå fick jag rätt snabbt en anställning som tränare av svenska bordtennisförbundet. Huvudsyftet med tjänsten var att jobba med ungdomslandslaget men jag har också gjort punktinsatser både på herrseniorer och damseniorer. I tränarrollen var jag anställd 13 år av förbundet. Det blir totalt en ganska lång karriär på elitnivå inom bordtennis.

  1. Är fokus viktigt i bordtennis?

T- Fokus är ju jätteviktigt. Dels för att lära sig fokusera på rätt saker. Det är väldigt lätt att fokusera på yttre omständigheter som är negativa. Det som är viktigt för optimal utveckling, tycker jag, är att lära sig att kunna fokusera inåt och se: ”vad är jag bra på”, ”vad behöver jag förbättra” och ”hur skall jag kunna göra dessa bitarna”. Detta tror jag är en väldigt viktig del för att kunna utvecklas och bli så bra som möjligt. Och att kunna hantera sitt fokus blir då jätteviktigt.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.