Medveten närvaro inom bordtennis – intervju med Thomas von Scheele 

Thomas von Scheele var en av landslagsspelarna som tillhörde den ”gyllene generationen” inom svensk bordtennis. Han var en del av samma landslag som bland annat Jörgen Persson och Jo Waldner spelade i. Thomas har bland annat som spelare vunnit VM-guld i dubbel och har därutöver mångårig tränarerfarenhet av att leda svenska bordtennislandslag. För två år sen gick Thomas in i väggen och under hans väg tillbaka har han aktivt använt sig av mindfulnessträning. I den här intervjun reflekterar han tillbaka över sitt fokus under både spelar- och tränarkarriären.  

Text Arne Edvardsson

Bakgrund

 1. Kan du kort beskriva din bordtenniskarriär?

Jag började spela när jag var 6 år gammal. Då höll jag på med många olika idrotter men pingis var det som jag kände var roligast och som jag kände att jag var bäst i. Jag debiterade i ungdomslandlaget redan som 12-åring och blev tidigt väldigt bra. Som 17-åring var jag med i senior-VM. Sen var jag bofast i seniorlandslaget till 1999. Jag hade en ganska lång bordtenniskarriär bakom mig både inom ungdoms- och seniorlandslag. När jag tvingades sluta på grund av mina ryggdiskar så sadlade jag om och blev tränare. Därpå fick jag rätt snabbt en anställning som tränare av svenska bordtennisförbundet. Huvudsyftet med tjänsten var att jobba med ungdomslandslaget men jag har också gjort punktinsatser både på herrseniorer och damseniorer. I tränarrollen var jag anställd 13 år av förbundet. Det blir totalt en ganska lång karriär på elitnivå inom bordtennis.

 1. Är fokus viktigt i bordtennis?

T- Fokus är ju jätteviktigt. Dels för att lära sig fokusera på rätt saker. Det är väldigt lätt att fokusera på yttre omständigheter som är negativa. Det som är viktigt för optimal utveckling, tycker jag, är att lära sig att kunna fokusera inåt och se: ”vad är jag bra på”, ”vad behöver jag förbättra” och ”hur skall jag kunna göra dessa bitarna”. Detta tror jag är en väldigt viktig del för att kunna utvecklas och bli så bra som möjligt. Och att kunna hantera sitt fokus blir då jätteviktigt.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Spelarkarriär

 1. Hur stor medvetenhet hade du om ditt fokus under din spelarkarriär?

T- Jag tänkte inte så mycket på det. Ens fokus förbättrades genom att man var på landslagsläger och inställd på att köra 5-7 dagar stenhårt. Alla hade vi samma mål och samma agenda. Det var väldigt intensiv träning. När ett sådant träningsläger var slut så hade vi automatiskt ökat vårt fokus vid pingisbordet. Vi hade ökat fokus i allt vi gjorde för att det var en så bra träningsvecka.

Vad jag ser nu i efterhand är att det är möjligt att träna upp sitt fokus vid bordet redan innan träningslägret börjar. Genom att träna mindfulness är det möjligt att träna sitt fokus på ett annat sätt än det vi gjorde. Vi fick det på köpet när vi tränade jättebra. Samtidigt, om man hade en dålig dag och t.ex. hade ätit dåligt innan träning då tappades fokus väldigt lätt och det blev då ofta ett dåligt träningspass. Då svajade ”själva fokuset” väldigt lätt i träningshallen. Jag är övertygad om du tränar mindfulness så får du ett mindre svajigt fokus. Du blir mer medveten om t.ex. idag har jag kanske sovit sämre eller ätit sämre, då gör vi ändå det bästa av situation. När jag bara körde förr i tiden så blev jag mer bara arg istället. Detta är något som jag tror man kan bli bättre på att hantera och förstå om man börjar träna mindfulness. 

 1. Bra svar. Att bli mer medveten om sitt fokus upplever jag också är något mindfulnessträning kan hjälpa till med. Att lära sig ta ett steg tillbaka och istället för att vara helt inne i t.ex. frustrationen eller ilskan så går det att se den med lite perspektiv. 

T- Man ökar sin medvetna närvaro. Då spelar sådana här situationer mindre roll och påverkar inte lika mycket. Det händer t.ex. ofta negativa saker i träningshallen. Genom att vara närvarande i träningssituationen så blir man inte lika negativt påverkad med sitt fokus. Detta tränades det inte medvetet på förr i tiden (och det gör man inte idag heller vad jag vet) men det skulle vinnas jättemycket på att göra det. Det är jag helt övertygad om.

 1. Vilka fokusutmaningar fanns kopplat till t.ex. tävlingar, träning, livet runt om?

T- Fokusutmaningar är ju att kunna stanna i optimalt fokus utan att påverkas av yttre faktorer. 

 1. Hur menar du då?

T- Det är inte många individer som är bra på att behålla ett bra fokus när det blir störningsmoment från yttre saker, det finns vissa som kan det, men det är en färdighet som man måste träna på. Tillbaka igen till att jag är väldigt positiv till det du jobbar med. Tränar du det här så blir du bättre på att kunna hantera sånt och stanna kvar i optimalt fokustillstånd när du råkar ut för störningar i match och trängningssituationer överhuvudtaget. 

 1. Är detta något som du har tränat på under din spelarkarriär?

T- Nej, det kan jag inte säga faktiskt. Det har mer blivit inbakat i själva träningen. När vi var i en landslagsmiljö där alla bara körde då fick vi ett väldigt bra fokus i hallen. Sen kunde man komma hem till sin klubb där det kunde vara lite trötta spelare. Då kanske fokus tappades lite och var inte längre på den här optimala nivån. Man var lättpåverkbar måste jag säga. Hade jag haft den möjligheten och tagit den och tränat mindfulenss när jag var ung, det här är ju hypotetiskt, men jag är ju övertygad om att man skulle kunna utvecklas och blivit ännu bättre på att spela. Det kan man inte veta utan det är bara en så här grej som jag känner.   

 1. Jag tyckte det var intressant du pratade om fokus som något som finns i miljön. Lite som att fokus inte bara är individuellt utan att man får fokus av andra.

T- Jag skulle vilja se det så. Återigen det här med det yttre. Man styrs mycket av det yttre. För mig är ju mindfulness att lära sig att styra ifrån sig själv istället för att styras för mycket av det yttre. Det är min bild av det hela och det är styrkan med det. Under min karriär så fick jag definitivt bra fokus utifrån men jag fick också ofta sämre fokus utifrån. 

 1. Och där hade du önskat att vara mindre påverkbar när fokus omkring gick ner?

T- Ja, precis! När du är i en miljö där det inte är optimalt fokus. Vad skall man säga… inte dras med i det. Att stanna i det som du vet är ditt bästa fokus för dig själv. Jag ser ju framför mig varför det så kallade självförtroendet pendlar så mycket. Fokuset tappades och sen så tappades även självförtroendet. Därefter tog det längre tid att bygga upp det än vad det tog att tappa det. Tänk att ha redskapen som gör att man inte tappar det lika ofta.

Tränarkarriär 

Hur stor medvetenhet hade du om ditt fokus i rollen som tränare? 

T- Jag var ganska medveten. Jag försökte vara väldigt situationsanpassad. Jag försökte se spelaren, jag hade ju bara spelaren på träningsläger annars var de i sina klubbar. Mitt mål var att se om någon spelare ”var låg” då försökte man pusha dem, om någon ”var i form” då ville man lite smått bekräfta det bara och om någon ”var trött” då var man lite mer på dem. Jag försökte vara mer den tränaren, istället för att vara den tränaren som säger ”så här är det” och behandlar alla likadant. Eller ja, jag behandlar ju alla likadant när det kommer till träningsregler och sådant utanför. Men när det kommer till själva träningsmomentet så tyckte jag det var viktigt att försöka vara uppmärksam på alla spelare är i träningshallen. Det är ju en form att hålla fokus på vad som händer i träningshallen.

 1. Att vara väldigt lyhörd på individen?

T- Ja, att försöka. Sen var inte detta det lättaste. För hade du träningsläger så kunde du ha allt mellan 10-25 spelare i hallen. Har du 25 spelare bra träning, bra tryck i hallen och du vill att alla skall köra på bra, då är det inte alltid det lättaste att ha koll på allting som händer. Då är det ibland lättare att bara ge instruktioner ”gör så här” och inte göra så mycket mer. Att inte se individen utan mer bara gruppen.  

 1. Det låter som det krävs väldigt mycket av en tränare som vill vara väldigt lyhörd och träna individuellt med 20-25 spelare.

T- Det krävs förmodligen kanske lite mer än vad man klarar av. Det är många aspekter… min nivå var en landslagsnivå. Då förväntar du dig att det kommer dit spelare som hela tiden vill göra sitt bästa. Klubbar får istället kämpa för att få spelare att göra sitt bästa. Alla har ju lite olika förutsättningar att jobba i träningshallen… Det kräver ett lite annat fokus som tränare. Dels att få någon att kämpa. Men dels också tänka att denna kanske inte skall hålla på med det här. Det är inte så lätt att tänka det heller. Det är ju en form av fokus där också. Är det här rätt för den här spelaren? Det är ganska mycket att tänka på om man vill utveckla sitt tränarskap och ditt eget fokus. 

 1. Hur upplevde du spelarnas fokus under tiden som tränare?

T- Eftersom jag hade förmånen att ha landslagsspelare på läger så hade de ofta bra fokus i hallen. Kanske lite sämre fokus på återhämtning för att hela tiden kunna träna så bra som möjligt. Detta hade också med ålder att göra. På träningsläger så kunde spelare dag 3 eller dag 4 ha kört slut på sig själva. De kanske inte varvade ner helt optimalt när de inte tränade. Det lärde sig spelarna ofta med åldern hur de skulle hantera träningsläger på ett bra sätt. 

Mindfulness erfarenhet

 1. Du har tidigare nämnt att du själv har använt dig av mindfulnessträning efter du blivit utbränd i rollen som landslagstränare. På vilket sätt har du använt det? 

T- För tre dagar sen laddade jag ner en ny app som heter ”head space”. Det är en otroligt behaglig engelsk röst, enkel engelska, och lite annorlunda än vad jag kört innan. Jag har kört mycket på ”Mindfulenss appen” tidigare och gillar deras program. Jag har kört allt ifrån 10 minuter till 30 minuters program. Det var ett tag som det var det bästa jag visste. Efter en kvart då kom jag nästan in i dvala och det känns hur bra som helst. Sen har jag gillat korta program. Nu på slutet har jag kört mer 10 minuters program och det har varit lagom. Sen var på kurs i Göteborg. Då fick jag en sån här app med en röst från en indisk engelsk kvinna och då skall man göra ett ljud på utandningen och så skall man tänka på andningens fyra delar. Det här med inandning, paus och sen utandning, paus. ”Soul sync” hette den versionen. Så jag har faktiskt testat väldigt mycket olika. Jag blandar och ger men kör minst en gång om dagen. Just nu tycker jag ”Head space appen” känns jättebra och jag har faktiskt kört den tre gånger om dagen sen jag laddade ner den. Jag har kört på morgon, typ mitt på dagen och sen på kvällen. Det går i vågor. Men jag ser till att göra minst en gång per dag. Och jag tycker det är jätteskönt.

 Har ni frågor till Thomas kontakta honom på: Info@vonscheelecoaching.se 

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.