Framåtanda och föreningsliv

Det är en augustiförmiddag som jag når Johan Engberg på telefon, mellan hans jobb på BAUHAUS-galan i Stockholm och föreningsjobb på hemmaplan i Karlstad. Som klubbchef och ansvarig för den dagliga verksamheten i IF Göta, en av Sveriges största friidrottsföreningar med omkring 1000 medlemmar, var han tydlig i sin inställning i våras när covid-19 drabbade världen. “Det jag sade från början var att vi ska absolut inte tycka synd om oss själva och lägga oss på rygg.” säger Johan. “Vi i IF Göta är inte ensamma, utan alla är drabbade på ett eller annat sätt. Kan vi ändå kliva fram och göra någonting åt rätt håll så ska vi vara stolta över det.”

TEXT: Ellinor Klockare

Direktiven kom snabbt i mars att alla friidrottstävlingar skulle ställas in tills nya säkrare arbetssätt hade tagits fram. De sista tävlingarna på inomhussäsongen ställdes in och beskedet kom även om OS samt EM där IF Göta hade flertalet som var aktuella. Bland de yngre har det inte märkts något särskilt även då de självklart tyckte det var tråkigt med de inställda tävlingarna, men bland seniorer och juniorer har det märkts desto tydligare, berättar Johan. Det har funnits aktiva som inte har mått bra under våren, som har känt frustration och upplevt det svårt att inte kunna planera. Det har varit tufft för dem, konstaterar han, men betonar att de aktiva ändå har varit “fantastiska med att ställa om, hitta nya målsättningar och andra sätt att jobb på”. De aktiva och deras tränare har jobbat tillsammans för att hitta nya sätt och kansliet har hjälpt till vid behov.

200708 Sofie Skoog of IF Göta Karlstad competes in the women’s high jump during the athletics gala Folksam Grand Prix on July 8, 2020 in Karlstad.
Photo: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0006

Träningarna har kunnat genomföras ungefär som tidigare. Johan beskriver att medlemmarna har varit duktiga på att ta eget ansvar och stanna hemma vid sjukdomssymtom. För att minska risken för smitta har justeringar gjorts såsom uppdelning i mindre grupper, minskad användning av stafettpinnar och noggrannhet med kastredskap, samt övergång till utomhusträning några veckor tidigare än vanligtvis. Detta ser dock Johan bara positivt på. “Det var bra, vi vill ju att våra ungdomar ska vara ute mer,” säger han. Sammantaget är han glad över att de har lyckats genomföra träningarna på ett liknande men säkert sätt. Målet var att bibehålla det så vanligt som möjligt.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.