Redaktionen tipsar! Sammanställt av Ellinor Klockare

Radioprogram

“Sommar i P1”

Under 2020 var det många intressanta och tänkvärda sommarvärdar i P1 som delade med sig av sina erfarenheter. Dessa finns i efterhand att lyssna på via Sveriges radios hemsida. Några avsnitt som vi i redaktionen vill lyfta fram lite extra är våra idrottares berättelser:

Albin Ekdal: Albin ger oss en inblick i sitt liv som professionell fotbollsspelare och resan dit samt delger sin erfarenhet av att ha haft covid-19.

Emma Eliasson: Emma beskriver hur det var att vara kvinna inom elithockeyn, om framgångar och glädje men också om konflikter i landslaget.

Mustafa Mohamed: Mustafa berättar om sin uppväxt i Somalia samt om sin passion för långdistanslöpning och tacksamhet över livet.

Robin Söderling: Robin delar med sig om sitt liv som professionell tennisspelare och om svårigheterna och baksidan av att aldrig ge upp.

Tips från Ellinor Klockare

https://sverigesradio.se/sommarvinterip1

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

 

Artikel

“The COVID-19 pandemic and Olympic/Paralympic athletes’ developmental challenges and possibilities in times of a global crisis-transition” i International Journal of Sport and Exercise Psychology

I artikeln (invited commentary) vill författarna Natalia B. Stambulova, Robert J. Schinke, David Lavallee och Paul Wylleman uppmuntra idrottspsykologiska rådgivare och forskare att diskutera olika möjligheter och svårigheter som olympiska och paralympiska idrottare nu står inför. Författarna presenterar olika tänkbara scenarior för hur idrottare kan agera nu när de olympiska och paralympiska spelen i Tokyo 2020 har blivit uppskjutna. Även då restriktionerna ser olika ut i olika länder, är hela världen och idrotten drabbad av covid-19 pandemin och idrottare delar upplevelsen av den oförutsedda situation som råder samt ovissheten inför framtiden. De betonar vikten av att se till helheten: personen, karriären och omgivningen. Avslutningsvis ger författarna tips kring teoretiska och tillämpade ramverk samt strategier till idrottspsykologiska rådgivare när de möter idrottare under denna speciella period.

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/1612197X.2020.1810865?needAccess=true

Dokumentär

“Athlete A”

På Netflix finns den amerikanska dokumentären “Athlete A” från 2020 om de sexuella övergrepp som skedde inom det amerikanska gymnastiklandslaget av landslagsläkaren Larry Nassar. Läkaren arbetade för gymnastiklandslaget mellan 1996-2014. I dokumentären får vi bland annat följa journalisterna vid The Indianapolis Star som avslöjade och offentliggjorde händelserna samt belyste  tystnadskulturen inom landslagsledningen. Flera hundra elitgymnaster rapporterade om sexuella övergrepp av läkaren och vi får här även höra några av deras berättelser, däribland Maggie Nichols, Rachael Denhollander samt olympiern Jamie Dantzscher. Regi av Bonni Cohen och Jon Shenk.

https://athleteafilm.com/ 

Bok

“Fotbollspsykologi – för nästa träning och en långsiktig karriär”

Författarna Daniel Ekvall och Rasmus Wallin-Tornberg vill med sin bok få fotbollsspelare att göra beteenden som är betydelsefulla för utveckling och prestation samt för välmående. Teorierna grundar sig i kognitiv beteendeterapi (KBT), inlärningspsykologi och Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Boken har tre teman och fokuserar på hur fotbollsspelare kan göra nästa aktion på fotbollsplanen med hög kvalitet, göra lagkamrater bättre och lösa situationer tillsammans samt ha en långsiktig och hållbar karriär. Till boken hör också en webbplats med filmer och praktiska övningar för att hjälpa spelare att gå från teori till praktik.

https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt/fotbollspsykologi-for-nasta-traning-och-en-langsiktig-karriar/ 

Bok

“Idrottspsykologi med ACT: en handbok för att utvecklas, prestera och må bättre”

Med grundsynen att idrottare som mår bra även presterar bra har Henrik Andersson och Mikael Nilsson skrivit häftet som riktar sig till idrottare. Häftet innehåller både information om idrottspsykologi samt arbetsblad och övningar där idrottaren får reflektera över sig själv inom sin idrott men också utanför. Metoden som författarna presenterar är utifrån Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Författarna menar att det är lättare att kontrollera våra beteenden än våra känslor och tankar. Genom att acceptera exempelvis jobbiga och negativa tankar kan idrottaren fokusera på och agera mer i önskvärd riktning, både gällande sin idrottsprestation och sitt välmående och hälsa i stort.

https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt/idrottspsykologi-med-act/

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.