Vi behöver fler som har genusintelligens!

Text: Karin Hägglund

Dr. Diane Culver är associate professor vid universitet i Ottowa i Kanada och forskar om tränarutveckling. Hon har under de senaste åren följt och utvärderat ett mentorsprogram för kvinnliga tränare i Kanada, The Alberta Women in Sport Leadership Project. Dr. Culver sitter i kommittéen för forskning inom the Coaching Association of Canada och arbetar även som idrottspsykologisk rådgivare. Hon har en bakgrund som elitidrottare inom alpin skidåkning och som tränare för Kanadas skidlandslag samt Nya Zeelands olympiska skidlandslag. För FLOW berättar hon om sitt arbete och reflekterar över utmaningarna för kvinnliga tränare utifrån sin breda kunskap och långa erfarenhet. 

Inledningsvis, syftet med The Alberta Women in Sport Leadership Project var att uppmärksamma frånvaron av kvinnor i tränar- och ledarroller. Inom ramen för projektet har ett mentorsprogram för att öka jämställdhet mellan kvinnor och män och mångfalden på ledande positioner tagits fram. Samtliga mentorer var kvinnor och via månadsvisa möten stöttade och handledde de deltagarna att planera och implementera olika initiativ och aktiviteter i deras respektive idrottsorganisationer med syfte att främja jämställdhet.

Dr. Diane Culver är associate professor vid universitet i Ottowa i Kanada och forskar om tränarutveckling.

Om ”strong female leadership skills”. När jag läste på inför intervjun nämndes ”strong female leadership skills” i en artikel om projektet. Det gjorde mig nyfiken så jag frågar vad hon menar med det. Dr. Culver säger: ”Riktigt bra fråga!” och skrattar lite. Hon börjar prata engagerat och menar på att det baseras på en typ av gemensam förståelse av vanliga skillnader mellan hur kvinnor och män gör saker.

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.