Idrottspsykologi utomlands: Min story

Mitt namn är Emma Nilsson och jag är sedan augusti, 2018, hemkommen från USA där jag har pluggat min masterexamen på Miami University i Ohio. Jag nämner det igen, Ohio, inte Florida. Anledningen att jag valde Miami University var på grund av professorerna som undervisar där (Robert Weinberg, Thelma Horn, Robin Vealey och Melissa Chase). 

Dr. Weinberg var också på examensceremonin och gratulerade oss.

Text: Emma Nilsson

Vanliga vägskyltar man ser i området runt Oxford

Jag valde att ansöka på egen hand, dvs inte genom ett utbytesstudentprogram. Ansökningsprocessen är väldigt komplicerad så tog jag hjälp av en amerikansk familj som jag känner eftersom de var mer insatta i processen. Jag skrev en lista med de universitet jag helst ville komma in på, med Miami som nummer ett. De uppmanade mig att åka och hälsa på universiteten innan jag ansökte eftersom de själva uttryckte det som att Ohio var ”a place you threaten to send your kids if they misbehave”. Om jag skulle tipsa om en sak för någon som vill studera en master i USA, så är det att åka och hälsa på innan man ansöker. Dels för att man ska spendera två år av sitt liv där, i en ny kultur, men även för att man redan då har en fördel i antagningsprocessen. Oxford heter samhället i Ohio där universitet finns, på vischan: Omringat av majsfält, Amish och en timme ifrån civilisationen. Trots det så kändes campus ändå som ett ställe jag skulle kunna bo på. 

Det stipendiet jag erbjöds av skolan innebar dels att jag skulle undervisa motor learning 20 timmar i veckan och dels att vara forskningsassistent för en professor. Under första veckan hade vi därför introduktioner av kurserna vi skulle undervisa i och genomgång kring det ansvar man hade som lärare. Här dök den första kulturkrocken upp då vi hade en timmes ”lektion” i hur man skulle klä sig för att få undervisa. Som svensk satt jag mest och himlade med ögonen eftersom dresscoden på skolorna i USA är mjukisbyxor och en alldeles för stor, gärna smutsig, tröja. Ändå tog läraren mig åt sidan efter lektionen och sa att hon inte uppskattade väskan jag hade med mig. Den hade nämligen ett stort tryck i regnbågsfärger med texten Fuck cancer. När jag packade ner den tänkte jag att den skulle göra ett starkt intryck i ett väldigt konservativt Ohio men tänkte inte riktigt på ordvalet…

En symbol för Miami University. Under klotet finns små sköldpaddor som sägs bringa tur om man klappar på dem innan sina tentor.

Vi fick även en timmas obligatorisk genomgång i säkerhet om hur man agerar vid en skolskjutning! Visste ni att det finns regler på hur tätt SOS-pelare måste finnas på ett universitetsområde? Vart du än står på universitetsområdet så måste du alltid kunna se en. 

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.