Mitt FEPSAC-äventyr i Padova

Jag sitter här mitt i en korsning av kanaler i Venedig och reflekterar tillbaka på en fantastisk vecka. Jag reste till Padova för att representera SIPF och genomföra en presentation kring den varumärkesplattform och den visuella profil som vi har utvecklat inom föreningen under de senaste 5 åren. En varumärkesplattform kan liknas vid föreningens grundläggande värderingar, vad vi vill vara bäst på och vad vår vision är. En visuell profil är det utseende på typsnitt, logga och de mallar vi använder för att kommunicera. Det har varit en lång resa där många har varit med och bidragit till att ta oss till dit vi är idag. Jag vill särskilt göra en ”shout out” till Magnus Winter som satte igång hela projektet 2017.

TEXT: Arne Edvardsson

Vid denna kanalkorsning i Venedig satt jag och skrev det första utkastet på föreliggande artikel.

Om varumärkesplattformen

Arbetet inleddes med en online-enkät där vi fick in 64 enkätsvar och genomförde 6 stycken djupintervjuer med individer som vi bedömde var representativa för vår målgrupp. Det framkom mycket intressant information där föreningen fick både ris och ros. Intresset för föreningen hade dalat under några år och vi insåg att något behövde göras. Det som var tydligt var att få personer kände till oss och att det var svårt för nya potentiella medlemmar att se vilken nytta medlemskapet bidrog med.

Arne presenterar på FEPSAC-konferensen om den 5 år långa rebranding process som föreningen gått igenom.

Utifrån den data vi samlat in tog vi fram en första version av en varumärkesplattformen. Denna version reviderades därefter flera gånger. Vi bad om att få in input från flera viktiga personer inom svensk idrottspsykologi som t.ex. Göran Kenttä och Urban Johnson. Vi har kontinuerligt tillämpat utvecklingsarbete under resans gång. Strategiska beslut som att t.ex. starta ett ”instagram take over konto”, flytta FLOW online och genomföra digitala konferenser har alla sin grund i varumärkesplattformen. 

Förra året upplevde vi att vi var trygga med varumärkesplattformen och vi gav då vår designer Andreas Äijä uppdraget att ta fram en visuell profil som går i riktlinje med plattformen. Andreas gjorde ett kanonjobb där han verkligen lyckades ge föreningen en mer professionell, internationell och modern look. Ni kan se resultatet på vår hemsida och sättet vi kommunicerar ut information inför konferenser.  

Min presentationen i Padova

Arne presenterar på FEPSAC konferensen.

Presentationen jag genomförde var baserad på lärdomar kring varumärkesplattformsarbetet (Se presentationens abstract här). De lärdomar som jag lyfte fram var:

  • ”Plan for the long game”
  • ”Build when you fly” 
  • ”Be resilient”

Att planera för ”the long game” är centralt när man sätter igång denna typ av projekt. Arbetet skulle kunna liknas vid en stafett där överlämningarna är centrala för att lyckas. Med ”Build when you fly” menar jag att vi inte hade råd med att vänta på att ta strategiska beslut. Vi har istället kontinuerligt genomfört förändringar och samlat in feedback på det vi gjort. Med ”Be resilient” så tänker jag tillbaka på Mustafa Sarkars föreläsning för SIPF 2017 (se en intervju om hans föreläsning här) där berättade han om vikten av att bygga resilienta organisationer. När du tar stora strategiska beslut i en förening så kommer du få vara beredd få kritik. Vi har i tider av kritik lutat oss mot referenser så som Chris Wagstaff (som det finns en intervju med här).

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Referens:

Christensen, C., Kaufman, S., & Shih, W. (2008). Innovation killers: How financial tools destroy your capacity to do new things. Harvard Business Review, 86(1), 98-137.

Stort tack till SIPF för möjligheten att åka på denna resa!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.