Nyheter från FEPSAC (European Federation of Sport Psychology)

Jag vill med detta bidrag uppdatera dig som SIPF-medlem kring vad som görs i det Europeiska Idrottspsykologiförbundet FEPSAC, där SIPF är en gruppmedlem. Jag är SIPFs representant i FEPSACs styrelse sedan 2015. 

TEXT: Karin Moesch, Riksidrottsförbundet & Lunds universitet

FEPSAC Kongress:

Karin Moesch
Riksidrottsförbundet & Lunds universitet

I juli kommer FEPSAC hålla en kongress i Padova, Italien. I skrivande stund, innan kongressen, kan jag meddela att det är ett fint antal svenska bidrag på programmet! Under den 5-dagars långa kongressen finns det olika format av presentationer, såsom symposium, muntliga presentationer, workshops, postersessioner, samt naturligtvis keynoteföreläsningar. Om ni vill ta del av programmet och läsa några abstracts så kan ni göra det på hemsidan https://fepsac2022.eu

I och med kongressen kommer också denna mandatperiod att avslutas, vilket betyder att det kommer ske ändringar i styrelsen. Markus Raab (president, 11 år) och jag (vice-president kopplat till tillämpning, 7 år) kommer att hoppa av styrelsen. Bredvid de sju styrelsemedlemmar som kommer att ställa upp till val igen finns också nya kandidater som går in i valet. Om du vill veta hur den nya styrelse ser ut hänvisar jag till sidan https://fepsac.com/managing-council/, som kommer att bli uppdaterad efter årsmötet som sker 12 juli.

Certifieringen: 

Jag har i tidigare FLOW informerat er om FEPSACs certifiering. Idrottspsykologiska rådgivare har möjlighet att få titeln ”Specialist in Applied Sport Psychology FEPSAC”, genom att dokumentera att man har gått igenom en akademisk utbildning samt har tillämpad erfarenhet och genomgått handledning. Nästa ansökningsdatum är 30 september 2022. Kolla in på https://fepsac.com/certification/ för att se vilka kriterier som gäller, samt hur du kan ansöka. Vi har numera även specificerat vilka kriterier en handledare måste uppvisa, samt vilka krav som ställs för re-certifieringen efter 4 år. All information hittar du på hemsidan. Just nu finns det 24 certifierade personer, från 15 olika länder. För att göra certifieringen ännu mer attraktiv har vi under vintern börjat bjuda in till Webinars. Målet är att erbjuda ca. tre Webinars per år, där såväl individuella FEPSAC medlemmar kan få vara med på första delen (föreläsningen), och certifierade medlemmar erbjuds vara med på både föreläsningen och en följande diskussion om ämnet. De ämnen som hittills har lyfts är mental hälsa och safeguarding inom idrotten. 

Om du är intresserad i att göra ett internship i ett annat land, antingen inom idrottspsykologisk forskning eller tillämpning, så finns möjlighet att ansöka för ett bidrag från FEPSAC. Se alla detaljer om detta på: https://fepsac.com/internships/fepsac-internship-grant/

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Forskning:

I 2020 startade FEPSAC tillsammans med ENYSSP ett projekt där man vill undersöka karriärvägar av studenter som har läst idrottspsykologi. Projektet innehåller kvalitativa och kvantitativa delar. Projektet är fortfarande igång, men de första resultaten kommer att presenteras vid FEPSAC kongressen i Padova och förhoppningsvis bli delbara därefter. 

FEPSAC har skrivit ett bidrag till AASP directories om FEPSAC och FEPSACs roll i europeisk idrottspsykologi. Särskilt fokus i denna artikel är på utbildningsmöjligheter inom idrottspsykologi i Europa. Bidraget kommer att släppas under hösten 2022 och har följande uppgifter: Moesch, K., Bednarikova, M., De Oliveira, R.F., & Raab, M. (in press). FEPSAC and the European perspective.  

Då jag kommer att avsluta mitt styrelseuppdrag nu under sommaren 2022, så blir detta min sista input om FEPSAC till FLOW. Jag hoppas att informationen som jag har delat med er de senaste åren har varit intressant och hjälpsam. För dig som är fortsatt intresserad av att veta vad som sker inom FEPSAC rekommenderar jag att följa FEPSAC på sociala medier.

[/ihc-hide-content]

Facebook: https://m.facebook.com/people/Fepsac-SportPsy/100010095409342/

Twitter: https://twitter.com/fepsac_mc

LinkedIn: https://be.linkedin.com/in/fepsac-european-federation-of-sport-psychology-488b7a149

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.