Lotta Schelin: Om att pusha sig, ha glädje, vara här och nu och dansa på fotbollsplan!

I ett nästan fullsatt Olympia är stämningen förväntansfull inför lördagens sista pass på vårkonferensen. Lotta Schelin, legenden som gjort 88 landslagsmål i fotboll och är en av Sveriges mest framgångsrika spelare genom tiderna är på plats. Hon ska i ett samtal lett av Göran Kenttä (ansvarig för idrottspsykologi på Riksidrottsförbundet, forskare på Gymnastik- och Idrottshögskolan och verksam idrottspsykolog) berätta om sina erfarenheter kopplat till self-compassion och mindfulness i idrotten. Här kommer en del av deras samtal.

Text: Karin Hägglund

Göran: Vill du börja med att berätta lite om hur det var när du slutade spela?

Lotta: Jag hade under många år haft problematik med nacken och huvudvärk, som gjort att jag haft olika skov och fightats med smärta. Men det var en smäll i juni 2017 som gjorde att det blev mer fel än vanligt. Men man har ju en mentalitet – det är bara att bita ihop och köra! Jag drog det lite för långt då. När jag kom hem efter EM och började träna igen hade jag det jävligt tufft den veckan. Vi skulle spela en träningsmatch och det tog bara stopp. Jag hade känt länge att det inte var “jag” längre; jag kunde inte leverera, jag var inte glad, jag kunde inte påverka mina spelare runt omkring mig. Jag hade istället fullt upp med att fokusera på att överhuvudtaget vara på fotbollsplanen. Jag kommer ihåg att jag sprang runt på planen och bara kände: Det här går inte och synen var inte 100 heller! Så då klev jag av och sedan dess har det varit olika steg, framförallt många delar att acceptera. Jag var länge inne på att jag skulle tillbaka – jag ville tillbaka över vattenytan – kunna tänka nu kör vi igen! Men jag insåg att vara över vattenytan är inte samma sak som att må bra igen. Så från augusti 2017 tog det ett år för mig att acceptera och att må lite bättre. Att faktiskt ta beslutet: Det är stopp nu. Det var en väldigt speciell resa och jag är ju fortfarande i den resan. Jag är långt ifrån 100 procent, men idag har jag en ok vardag överlag. Det är mycket bättre men jag har en lång väg kvar.

Lotta Schelin intervjuad av Göran Kenttä

Göran: Vi kommer försöka knyta an till temat med mindfulness och self-compassion, du är själv inne på det här att många elitidrottare är väldigt hårda mot sig själva istället för att kanske vara snälla mot sig själva. Du hade många år med nackproblem och under dina år i Frankrike var det en tuff kultur från ledaren samtidigt som det var en period där du var extremt framgångsrik. Det var en speciell situation, har du lust att berätta om den?

Den här artikeln är låst

Registrera dig som medlem och betala medlemsavgiften för att få tillgång till våra låsta artiklar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.