OS-drömmen som flyttades fram ett år

Mattias Falck (f.d. Karlsson) blev förra året den första spelaren från ett annat land än Kina att nå VM-final i herrsingel sedan 2003. I år skulle han ha spelat OS men covid-19 hade andra planer. Mattias berättar om hur det annorlunda 2020 har varit och hur han har hanterat det.

Av: Emil Andersson

 [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Mattias hade sett fram emot och lagt upp hela året inför OS, så beskedet att OS flyttas fram ett år kom som en smäll. Första tiden var tung, där bland annat motivationen fick sig en törn eftersom han älskar att tävla och tränar framförallt för tävlingens skull. Att nu istället träna för träningens skull beskriver Mattias också har varit en omställning med tanke på att han annars är van att ha en tävling/match inom kort att fokusera på. Men några vilodagar senare när allt landat lite mer och Mattias accepterat att han inte kan göra något åt situationen, blickar han framåt istället. Han har jobbat länge tillsammans med landslagets idrottspsykologiska rådgivare, där han exempelvis fått hjälp att hantera jobbiga tankar och känslor som kommer för alla ibland. Mattias pratar också mycket med hans tränare Jörgen Persson och med sin fru, vilket han upplever som skönt att få andras perspektiv och synpunkter. Tack vare Sveriges covid-strategi har Mattias ändå kunnat träna på som vanligt. Däremot har matcherna och turneringarna inte blivit av vilket har inneburit en stor förändring. Det är först nu framåt hösten de börjat komma igång igen. 

Det fördelaktiga med hela situationen är ändå att Mattias nu har mer tid till att förbättra sina svagheter samt fått en möjlighet till tyngre styrketräning och mer konditionsträning. Vanligtvis har bordtennisspelare säsong 12 månader om året och således ingen riktig försäsong som många andra idrotter. En annan fördel är att Mattias har kunnat vara hemma med sin fru och sin dotter mycket mer, vilket han uppskattar. Vanligtvis har han många resdagar eftersom han bor och tränar i Halmstad men spelar matcher för Tyska Werder Bremen samt reser med landslaget. Att vara borta så mycket från familjen tycker Mattias kan vara tufft ibland men han löser det med tydlig planering och struktur. 

Mattias kan relatera covid-omställningen till tidigare oförutsägbara omställningar han upplevt exempelvis när han bröt ett ben i foten. Han berättar att det alltid är tungt i början att ofrivilligt vara borta från sporten han älskar. Därefter brukar han kunna acceptera läget som det är och sedan fokusera på andra sätt att utvecklas. Om Mattias skulle få ge tips till idrottare som är i en liknande situation hade det varit att se omställningen som en möjlighet till utveckling inom sin idrott, att använda tiden till att förbättra sig inom andra områden. 

Ingen kan ännu säga säkert att det kommer bli OS nästa år. Denna ovisshet tacklar Mattias genom att förbereda sig på bästa sätt som om det kommer ske, visar det sig sen att OS år 2021 inte heller blir av så får han hantera det då. Avslutningsvis riktar Mattias om siktet till OS nästa år, “jag är fortfarande relativt ung i alla fall så ett år till med träning det kommer bara göra mig ännu bättre”. 

Om Mattias Falck

Bor: Halmstad.

Yrke: Professionell bordtennisspelare.

Spelar för: Werder Bremen och svenska landslaget.

Främsta meriter: 1 VM-silver, 1 VM-brons, 1 EM-silver, 1 EM-brons.

Bästa idrottsminne: Det individuella VM-silvret 2019 i Budapest. 

Tidigare idrotter som ung: Fotboll och golf, utöver bordtennisen.

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.